Emberek Érdekesség

Legalább két transznemű nő vesz részt a „Miss Universe”-en a győzelmükkel kapcsolatos ellenérzések ellenére is

A Miss Universe verseny befogadó a transznemű versenyzők és támogatóik felé. Idén két transznemű versenyző, Miss Hollandia és Miss Portugália 88 másik nő mellett fog versenyezni a rangos koronáért.

Hollandiából és Portugáliából két transznemű lesz jelen a versenyen.

Marina Machete történelmet írt azzal, hogy ő lett az első transznemű nő, aki megnyerte a Miss Portugáliát. A színpadon Rikkie Valerie Kolléval fog osztozni, aki szintén jelentős mérföldkövet ért el, amikor júliusban első transznemű nőként megnyerte a Miss Hollandiát.

Mindketten a Miss Universe koronájáért versenyeznek majd november 18-án El Salvadorban. Az eseményen összesen 90 nő mutatkozik be a világ különböző országaiból.

Az első transznemű nő 2018-ban vett részt a Miss Universe versenyen.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ANGELA PONCE (@angelaponceofficial) által megosztott bejegyzés

A Miss Universe 2012-ben kezdte megengedni a transznemű nők versenyzését. 2018-ban Angela Ponce történelmet írt azzal, hogy ő lett az első transznemű nő, aki részt vett a versenyen, miután megkoronázták Miss Spanyolországnak.

2021-ben Kataluna Enriquez jelentős mérföldkövet ért el azzal, hogy ő lett az első transznemű nő, aki részt vett a Miss USA szépségversenyen. Elnyerte a Miss Nevada címet, bár nem indult tovább az abban az évben megrendezett Miss Universe versenyen.

Februárban Daniela Arroyo González újabb fontos pillanatot jelentett azzal, hogy ő lett az első transznemű nő, aki elindult a Miss Universe Puerto Rico versenyen. A legjobb 10 döntős között végzett, ahogy arról az Instagramján beszámolt.

A szépségversenyeken részt vevő transznemű nők még mindig vitákat váltanak ki.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

R’Bonney Nola (@rbonneynola) által megosztott bejegyzés

Győzelmük jelentős online visszhangot váltott ki a transznemű nők női versenyeken való részvételével kapcsolatban, és ezzel egy mélyen polarizáló kérdést izzított fel.

Machete győzelmét követően egy személy bírálta a portugáliai szépségverseny szervezőit, amiért megengedték egy transznemű nő versenyzését: „Mi értelme van egy kizárólag női szépségversenynek, ahol a másik neműek is versenyezhetnek? Nem kellene megváltoztatniuk a verseny nevét? Szerinted leértékelték a nőt ezen a ponton? Tényleg szégyellhetnétek magatokat.”

Egy másik személy elégedetlenségének adott hangot a szépségversenyen való részvétele miatt: „Szomorú az igazi nők számára mindenhol! Szomorú az is, hogy csak úgy nyerhetsz meg egy versenyt, ha úgy teszel, mintha olyasvalaki lennél, aki nem vagy”.

A visszatetszések ellenére Kollé rengeteg rajongó támogatását kapja, és szeretné, ha a közössége büszke lenne rá.

A 2023-as év ígéretesnek ígérkezik a transznemű közösség képviselői számára. Éppen az év elején Kim Petras történelmet írt azzal, hogy ő lett az első transznemű nő, aki Grammy-díjat nyert.

via