Érdekesség

Mi a világítótorony szülői magatartás és hogyan segít önálló felnőtteket nevelni

Tigrisek, elefántok, sőt, még helikopterek is – nem, ez nem csak egy csomó össze nem függő szó, hanem valójában a szülőtípusok meghatározása. Most már van „világítótorony-szülő” is, amit a többi stílus mellett a szülői nevelés arany középútjának tartanak. A viszonylag új módszer máris egyre népszerűbb a szülők körében. A bizalom és a törődés egyensúlya a titkos összetevő, amely segít magabiztos gyerekeket nevelni.

Sikerült egy cikkbe összegyűjtenünk a világítótorony-szülők szeretetét és gondoskodását.

Kik a világítótorony-szülők

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Drew Barrymore (@drewbarrymore) által megosztott bejegyzés

A kifejezést eredetileg Dr. Kenneth Ginsburg alkotta meg a Raising Kids to Thrive című könyvében. Ennek a szülői stílusnak az a lényege, hogy világítótoronyként irányítjuk a gyerekeket, segítjük és bátorítjuk őket a felnőtté válásig vezető úton. A gyerekek biztonságban érzik magukat, ha segítséget kérnek a világítótorony-szülőktől, vagy ha komoly vagy kellemetlen témákat beszélnek meg, mivel a gyerekek tudják, hogy nem fogják kinevetni vagy kritizálni őket.

A világítótorony-szülői magatartás jelei

Szeretik a gyerekeiket, de soha nem tolerálják a rossz viselkedésüket.
Bár a világítótorony-szülők feltétel nélkül szeretik a gyerekeiket, nem nézik tétlenül, ha a gyerekük egy másik gyereket bánt a játszótéren. Ugyanakkor nem fognak őrült módjára kiabálni, és kirángatni onnan a rosszcsont gyereket. A balhézás nem megoldás a világítótorony-szülők számára. Ehelyett a dolgok megbeszélése a legjobb módszer arra, hogy kijavítsák gyermekük viselkedését. A gyermek szemszögéből nézik a helyzetet, és megpróbálják megérteni az ilyen viselkedés indítékait. Inkább a gyermekük megértésére összpontosítanak, mint az engedelmességre.

Hagyják, hogy a gyerekeik kudarcot valljanak.
A tigris szülőkkel ellentétben a világítótorony-szülők nem csinálnak felhajtást, ha a gyermekük egyest kap egy dolgozatra. Elfogadják az élet minden hullámvölgyét, ami jelentősen csökkenti gyermekeik stressz-szintjét. Ennek ellenére remélik, hogy a gyerekeik sikeresek lesznek, ezért a világítótorony-szülők mindig bátorítják őket, hogy folytassák. Világító fénysugaruk lehetővé teszi a szülők számára, hogy mélyebbre ássanak gyermekük személyiségében, és meglássák, mi az, amiért igazán szenvedélyesen rajonganak. Ezért tökéletes vezérszurkolók.

Megvédik őket anélkül, hogy korlátoznák a szabadságukat.
A világítótorony-szülők megértik, hogy a gyerekeik így vagy úgy, de úgy fogják megtapasztalni a világot, ahogyan az van. Ahelyett, hogy aranykalitkát építenének a gyerekeiknek, a világítótorony-szülők lassan, de biztosan vezetik őket a való világba. Nem hagyják teljesen magukra a gyerekeiket, hanem egyszerűen csak irányítják őket, amikor szükséges. Ezzel szemben a túlságosan óvó szülők a rémhíreket használják érvelésként, például azzal, hogy azt mondják a gyereknek, hogy ne menjen a barátjával egy másik háztömbbe, hacsak nem akarja, hogy elrabolják. A világítótorony-szülők egyszerűen leveszik a pótkereket, és segítenek a gyerekeiknek felfedezni a világot, mondván például: „Menjünk együtt a másik háztömbbe. Ha bármi történik, én itt vagyok.”

Nyitottak a kommunikációra.
Nem számít, mennyire nehéz vagy kellemetlen egy téma megbeszélése; a gyerekeik mindig megbíznak bennük. A világítótorony-szülők kiemelten kezelik a gyermekeikkel való beszélgetéseket – úgy vélik, ez a kulcsa annak, hogy a gyermeket felkészítsék a világra. A meleg és nyílt kommunikáció elengedhetetlen az önbecsülés és a kölcsönös tisztelet kialakításához.

Miért jó a világítótorony-szülői magatartás

Ez a szülői stílus gondolkodó és gondoskodó felnőttekké neveli a gyerekeket, akiket megtanítanak arra, hogy felelősek legyenek a döntéseikért és tetteikért. A világítótorony-szülői magatartás a legkiegyensúlyozottabb. A stílus segít a szülőknek abban is, hogy erősítsék önbizalmukat és érzékenységüket.

A te szüleid világítótoronyszülők voltak? Szeretnéd megvalósítani ezt a szülői stílust?