Életmód Érdekesség

Mi történhet a hajaddal, ha túl gyakran viselsz lófarkat

A lófarok néha a legegyszerűbb és legpraktikusabb frizura. Viselheted otthon, pizsamában, barátokkal, alkalmi ruhát viselve, vagy akár a vörös szőnyegen, gyönyörű ruhával és magas sarkú cipővel – ahogy kedvenc hírességeink is sokszor tették. De fontos szem előtt tartani, hogy milyen gyakran hordod így a hajadat. Ha az a szokásod, hogy túl szorosan felhúzod a hajadat, és így tartod egész nap, akkor kellemetlen problémákkal szembesülhetsz.

Mi azt szeretnénk, hogy egészséges legyél, ezért úgy gondoljuk, hogy a legjobb, ha tájékoztatunk ennek a nagyon gyakori frizurának a mellékhatásairól.

1. Migrén alakulhat ki.

A lófarok-fejfájás olyan valóságos, mint amilyennek hangzik. Ez egyfajta allodyniás fájdalom, ami azt jelenti, hogy egy normális dolog (pl. érintés) fájdalmat okoz. A hajad nem érzékeny a fájdalomra, de a hajhagymák alatt vannak olyan idegek, amelyek a feszes húzás miatt érzékelik a fájdalmat.

2. A fejbőröd fájni kezdhet.

Pontosan úgy, mint a lófarok-fejfájás esetén, a túl szoros húzással beindított idegek megfájdítják a fejbőrt. Valójában ez a bőrből és a fejbőr perifollikuláris területéből származik, vagyis az egyes hajszálak, pórusok vagy tüszők körüli régióból. Tehát az egyes hajszálakhoz kapcsolódó idegvégződések valóban érintettek. Valószínűleg azonnal észleled a fájdalmat, miután meglazítottad a hajadat.

3. Hátfájást tapasztalhatsz.

Lehet, hogy a fejbőröd nagy stressznek van kitéve, főleg ha vastag hajad van. A fájdalom megjelenik, és egészen a nyakadig és a hátadig terjedhet. Ez azért történik, mert még jobban aktiválod az érzőidegeket, ha arra kényszeríted a hajadat, hogy fent maradjon. És ehhez gyakran nagyon kicsi hajgumit használunk.

4. Lehet, hogy kinyúlik az arcbőröd.

A túlzott lófarok viselés biztosan nem tesz jót a bőrnek, mert elveszíti rugalmasságát. Idővel idősebbnek fogsz kinézni. Ha minden nap ilyen feszesen tartod a hajadat, akkor a bőröd hosszabb ideig kifeszített maradhat.

5. A hajad összegubancolódhat.

A szoros lófarok hosszabb ideig történő viselése súrlódást és feszültséget okozhat a hajadban. Ha mégis ezt teszed, készülj fel arra, hogy sok időt kell majd azzal eltöltened, hogy leválaszd a hajadat a hajgumikról, a fejpántokról és egyebekről.

6. A hajad könnyebben fog törni.

A hajad meglehetősen törékeny, ezért állandóan felhúzva és összegumizva nem lesz erősebb. A feszültség miatt a szálak elszakadhatnak. Rosszabb lesz, ha úgy döntesz, hogy lófarokba kötött hajjal alszol.

7. Alopécia alakulhat ki.

A trakciós (húzási) alopécia egy bizonyos fajta hajhullás a hajvonal mentén, és akkor fordul elő, ha a hajat állandó feszültség éri. Ellenőrizd, hogy a fejbőrödön nincsenek-e apró dudorok. Érzékenységet vagy kérges érzést is érezhetsz. Szerencsére a hajad visszanőhet, ha felhagysz a lófarok hosszú távú viselésének szokásával.

Tapasztaltál már ilyen tüneteket? Milyen gyakran fogod össze lófarokba a hajadat? Melyik frizura a kedvenced?