Életmód

Mi történhet a szervezeteddel, ha koffeinmentes kávéra váltasz

Ha a kávétól nyugtalan leszel, tökéletes megoldásnak tűnhet, ha koffeinmentes kávéra váltasz. De annak ellenére, hogy a koffeinmentes kávé sokkal kevesebb koffeint tartalmaz, mint a hagyományos kávé, nem feltétlenül sokkal egészségesebb alternatíva. Kiderült, hogy a koffeinmentes kávénak rengeteg olyan potenciálisan veszélyes mellékhatása van, amire valószínűleg nem is gondoltál.

Meglepődve tapasztaltuk, hogy talán jobb lenne a normál kávét választani a koffeinmentes helyett, és végeztünk egy kis kutatást, hogy kiderítsük, milyen mellékhatások lehetnek abban a csésze koffeinmentes kávéban.

1. Lehet, hogy káros vegyi anyagoknak teszed ki magad.

A kávébabok természetes módon tartalmaznak koffeint, és ennek eltávolításához gyakran olyan vegyi anyagokat kell használni, amelyek eléggé károsak az egészségre. A koffein kávébabból való eltávolításához sok vállalat metilén-kloridot használ, egy festékeltávolítóban található durva vegyi anyagot. A metilén-klorid a szervezetedbe jutva károsíthatja a szívedet és a májadat, sőt, még a reproduktív egészségedet is befolyásolhatja.

2. Megemelheti a koleszterinszintedet.

Ha azon gondolkodsz, hogy a koleszterinszinted kordában tartása érdekében koffeinmentes kávéra váltasz, akkor érdemes alaposan megvizsgálnod a benne használt babfajtát. Kutatások kimutatták, hogy a koffeinmentes kávé fogyasztása jelentősen megemelheti a rossz koleszterinszintedet, és ennek oka a babfajták kiválasztásában keresendő. A legtöbb koffeinmentes kávé robusta babból készül, amelynek magasabb a zsírtartalma, és emiatt megemelheti a koleszterinszintedet. Ha elhatároztad, hogy a hagyományos kávé helyett koffeinmentes kávét iszol, keress olyan márkákat, amelyek Arabica babot használnak.

3. Nem jutsz hozzá a hagyományos kávé összes egészségügyi előnyéhez.

Bár a túl sok kávéfogyasztás számos egészségügyi kockázatot rejt magában, a mértékkel történő fogyasztása valójában néhány előnnyel jár, többek között fiatalabbnak tűnő és pattanásmentes bőrrel. A koffeinmentes kávé ezzel szemben egy erősen feldolgozott ital, amely a koffeinmentesítés során elveszíti természetes bioaktív összetevőinek nagy részét. Ezek egyike a klorogénsav, amely erősítheti az immunrendszert és még a bőr öregedését is lassíthatja.

4. Könnyebb túl sokat inni belőle.

Sok terhes nő azért választja a koffeinmentes kávét a normál kávé helyett, hogy csökkentse a koffeinbevitelt, de csak azért, mert a koffeinmentes kávé nagyon kevés koffeint tartalmaz, nem feltétlenül jelenti azt, hogy biztonságosan lehet belőle sokat inni. Orvosszakértők szerint a terhes nők számára napi egy csésze főzött kávé teljesen biztonságos, de ha a koffeinmentes kávé mellett döntesz, ügyelj arra, hogy ne igyál belőle túl sokat.

Könnyű elfelejteni, hogy a koffeinmentes ital még mindig tartalmaz némi kávét, és bár a májad képes lehet lebontani, a babád szervezete valószínűleg nem lesz képes ugyanerre. Bár a koffeinmentes kávé sokkal kevesebb koffeint tartalmaz, mint a hagyományos kávé, a terhes nőknek továbbra sem ajánlott, hogy naponta egy csészényinél többet igyanak belőle.

5. Ízületi gyulladást válthat ki.

Az egyéb lehetséges egészségügyi kockázatok mellett a koffeinmentes kávéra való áttérés károsíthatja a csontokat. Kutatások kimutatták, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen napi 4 vagy több csésze koffeinmentes kávét isznak, nagyobb a reumatoid arthritis kockázata, mint azoknál, akik soha nem fogyasztottak koffeinmentes kávét.

Te a koffeinmentes vagy a normál kávét részesíted előnyben? Hány csésze kávét szoktál meginni naponta?

via