Életmód Érdekesség

Mi történik, ha abbahagyod a testszőrzet borotválását?

Amikor olyan hírességek, mint Miley Cyrus, Bella Thorne vagy Ashley Graham látható testszőrzettel jelennek meg a vörös szőnyegen, az emberek hajlamosak másképp reagálni. Míg egyesek szerint ez nem helyénvaló, mások szerint itt az ideje, hogy szakítsunk az elavult szépségszabványokkal. És bár az, hogy ki mit kezd a testszőrzetével, teljesen a saját döntése, valójában számos tudományosan alátámasztott egészségügyi előnye van annak, ha hagyjuk, hogy a testszőrzetünk nőjön.

Úgy döntöttünk, hogy közelebbről megvizsgáljuk ezeket az előnyöket, és néhány közülük talán arra késztet, hogy egyszer és mindenkorra eldobd a borotvát.

1. Kevésbé leszel kitéve a bőrfertőzéseknek.

Még ha hozzá is szoktál a borotválkozáshoz, és napi rendszerességgel csinálod, szinte lehetetlen elkerülni az apró vágásokat, amelyek irritálóak lehetnek, és ha nem kezeled őket megfelelően, különböző bőrproblémákhoz vezethetnek. Az ártatlannak tűnő borotva okozta kiütések valójában egy gyakori bőrbetegség, a tüszőgyulladás jelei lehetnek. Ha a szőrtüszők sérülnek, könnyebben bejutnak a baktériumok, és fertőzést okoznak.

2. Megelőzhet bizonyos bőrbetegségeket.

Ha úgy döntesz, hogy érintetlenül hagyod a testszőrzetedet, akkor kihagyod a borotva irritáció és a benőtt szőrszálak kockázatát, amelyek a borotválkozás leggyakoribb és legfrusztrálóbb következményei. A borotválkozáskor a bőrödön megjelenő mikrorepedések más bosszantó állapotokhoz vezethetnek, például bőrirritációhoz, hónalj-pattanásokhoz és bőrkinövésekhez.

3. Segítheti a bőröd gyorsabb gyógyulását.

Ha zúzódások vagy sebek vannak a testeden, jobb, ha egy időre félreteszed a borotvát, mert a testszőrzet valóban felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot. A szőrtüszők őssejteket tartalmaznak, amelyek segítenek gyorsabban begyógyítani a bőrön lévő sebeket és vágásokat.

4. Csökkentheti a kidörzsölődést.

Ha sokat sportolsz, valószínűleg ismered a hónaljadon jelentkező kellemetlen érzést, a kidörzsölődést és a nem kívánt kiütéseket. Ez azért történik, mert a nedvesség a súrlódással és az irritáló anyaggal kombinálva sérüléseket okoz a bőrödön. Ha úgy döntesz, hogy nem borotválod a hónaljszőrzetedet, ezzel segítesz csökkenteni a további irritáció esélyét.

Inkább eltávolítod a testszőrzetedet, vagy inkább érintetlenül hagyod?