Életmód Érdekesség

Mi történik, ha lefekvés előtt eszel?

Ha fogyni szeretnél, az egyik első dolog, amit tervezel száműzni, az az éjszakai nassolás. Bár sokan azt hiszik, hogy az elalvás előtti evés hízáshoz vezethet, valójában ez pont fordítva működik. Valójában az, hogy éhgyomorra lecsapsz a nassolnivalós fiókra, lehet az egyik oka annak, hogy olyan sokáig tart elégetni a makacs hasi zsírt.

Mi is ódzkodtunk a lefekvés előtti nassolástól, mert féltünk a hízástól. De ezt a kutatást követően biztosan egy tál finom késő esti müzli mellett döntünk majd.

1. Segíthet a fogyásban.

Ha késő esti nassoló vagy, jó hírünk van számodra. Ha lefekvés előtt elfogyasztasz egy kis egészséges nassolnivalót, az valójában segíthet leadni néhány plusz kilót. Sokan azt hiszik, hogy az alvás közbeni lassabb anyagcsere miatt hízol, de a valóságban az anyagcseréd éjszaka is ugyanolyan magas, és a szervezetednek alvás közben is sok energiára van szüksége. Valójában a vacsora utáni nassolás segíthet az éhség megszelídítésében és a túlevés elkerülésében. Tanulmányok kimutatták, hogy ha 90 perccel a vacsora után csak egy tál gabonapelyhet és tejet fogyasztasz, az átlagosan 0,8 kilogramm fogyásban segíthet.

2. Jobban aludhatsz.

Ha éhgyomorra fekszel le, az éjszaka ébren tarthat, és az elégtelen alvás kellemetlen következményekhez vezethet, például súlygyarapodáshoz és szívbetegségekhez. Ahelyett, hogy éheztetnéd magad, válassz lefekvés előtt egy könnyű, egészséges nassolnivalót, hogy élvezhesd a minőségi alvást.

3. Segít egyensúlyban tartani a vércukorszintedet.

Sokan nem tudják a napot egy csésze forró kávé nélkül kezdeni, mert a vércukorszintjük csökkenésétől kimerültnek érzik magukat, függetlenül attól, hogy hány órát aludtak. A cukorbetegek reggel magas vércukorszinttel ébredhetnek, még akkor is, ha alvás előtt nem ettek semmit, másoknál pedig előfordulhat, hogy éjszaka alacsony a vércukorszint, ami megzavarja az alvást. Ha ismerős ezen tünetek bármelyike, próbálj meg egy kis nassolnivalót fogyasztani éjszaka, hogy kiegyensúlyozd a vércukorszintedet.

4. Segíthet megőrizni az izomtömeget.

Lehet, hogy órákat töltesz az edzőteremben és hetente többször is súlyt emelsz, de ha éhgyomorra fekszel le, az valójában szabotálhatja minden erőfeszítésedet. Ha alvás előtt éhesnek érzed magad, a tested mentálisan ébren tarthat, ami viszont hatással lesz az anyagcserédre, és lelassítja a tested azon képességét, hogy a fehérjét izommá alakítsa.

Te késő esti nassolós típus vagy? Mit szoktál enni lefekvés előtt?