Emberek Érdekesség Film

Michelle Yeoh első Oscar-győzelme átírja a történelmet, és erőt adó beszédet mondott

Michelle Yeoh 1962-ben született, és első nagy győzelme a Miss Malaysia World cím volt 1983-ban, amikor mindössze 20 éves volt. Nem sokkal később Jackie Channal szerepelt egy reklámfilmben, ahol felkeltette egy hongkongi filmgyártó cég figyelmét. Színészi karrierjét akciófilmekben kezdte, ahol saját kaszkadőrmutatványaiban jeleskedett. A 95. Oscar-díjátadón kapta meg első díját, a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat, és beszéde meghatódással töltötte el a termet.

A Minden, mindenhol, mindenkor című filmje uralta a 95. Oscar-díjátadót, először is azzal, hogy 10 kategóriában 11 jelölést kapott, másodszor pedig azzal, hogy nem kevesebb, mint 7 győzelmet hozott. Az alkotás mögött álló csodálatos színészgárdának köszönhetően a társszereplők, Michelle Yeoh, Jamie Lee Curtis és Ke Huy Quan mindannyian életük első Oscar-díját kapták.

Yeoh a legjobb női főszereplőnek járó jelölésen osztozott Cate Blanchett színésznővel a Tár, Ana de Armas-al a Szöszi, Andrea Riseborough-al a To Leslie és Michelle Williams-el a Fabelman család című filmben nyújtott alakításáért.

Yeoh első Oscar-győzelme történelmet ír, hiszen ő az első ázsiai származású nő, aki valaha is elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat. A hab a tortán pedig az, hogy ő az első malajziai születésű színésznő is, akit ezzel az impozáns címmel tüntettek ki.

A most 60 éves Michelle Yeoh Choo Kheng gyakran érezte úgy, hogy kora miatt nem veszik figyelembe Hollywoodban, és észrevette, hogy csak kisebb szerepeket kap, szemben az összes férfi színésszel. „A pasik még a hatvanas-hetvenes éveikben is olyanok, mint a szuperhősök, egy nő miért nem kap lehetőséget arra, hogy az legyen?” – osztotta meg a sztár.

Embed from Getty Images

A könnyes szemű Yeoh köszönőbeszéde mindenkit megerősített a teremben és az otthon ülők között, tekintetüket a filmvászonra irányítva. Megosztotta: „Az összes kisfiú és kislány számára, akik olyanok, mint én, és néznek ma este, ez a remény és a lehetőségek jelzőfénye. Ez a bizonyíték arra, hogy az álmok nagyot álmodnak, és az álmok valóra válnak. És hölgyeim, ne hagyjátok, hogy bárki is azt mondja, hogy valaha is túl vagytok a fénykorotokon. Soha ne adjátok fel!”


Az érzelmes Michelle Yeoh és Brendan Fraser, mindketten az Oscar-díjukat ünneplik.

Arra a kérdésre, hogy mit jelent számára, hogy ő az első ázsiai színésznő, aki elnyerte a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat, Yeoh így válaszolt: „Ez a világot jelenti nekem. És remélem, nem én vagyok az utolsó. Ez még csak a kezdet.”

via