Érdekesség

Miért engedik a hideg országokban élő szülők gyermekeiket a szabadban aludni

Az északi országokban élő családok körében általános gyakorlat, hogy télen a gyermekek a szabadban alszanak. Bár nincs sok bizonyított tanulmány ennek a gyakorlatnak az előnyeiről és veszélyeiről, a szülők, akik csecsemőiket sokat tartják a szabad levegőn, pozitív eredményeket tapasztaltak attól, hogy gyermekeiket télen a szabd ég alatt hagyják aludni.

Mi tiszteljük a világ különböző hagyományait és gyakorlatait. A szabadban való alvás a legtöbb ember számára sokkot okozhat, de ezek a szülők megnyugtatnak minket, hogy ez nem olyan veszélyes, mint amilyennek látszik.

A szabadtéri téli alvások sokak számára kulturális sokkot jelentenek.

Ha valahol Finnországban, Izlandon vagy más skandináv országokban találod magadat, belefuthatsz egy babába, aki a szabadban babakocsijában alszik. Bár a rideg levegőnek kitett csecsemőt látni riasztónak tűnhet, a szülők azt állítják, hogy ennek a gyakorlatnak számos előnye van.

1. A baba melegen marad.

A szülők megjegyzik, hogy bár a külső hőmérséklet hideg lehet, elsőbbséget élvez a baba melegségének biztosítása. Ezt úgy tehetjük meg, hogy a csecsemőt meleg ruhákba, például gyapjúba csomagolva és rétegezve tartjuk, és ha takarókkal betakarjuk őket.

2. Az immunitás megerősödik.

Megfigyelések alapján a szülők és iskolák az északi országokban azt állítják, hogy amikor a kicsik a szabadban alszanak, kevésbé valószínű, hogy elkapják a téli betegségeket és hiányoznak az iskolából. A beltéri alváshoz képest megfigyelték, hogy a szabadtéri alvások jobb alvást, erősebb immunrendszert és nyugodtabb csecsemőket eredményeznek. A szülők azt is megjegyezték, hogy a szabadban szunyókáló babáik aktívabbak voltak és jobb étvágyuk volt.

3. Tovább alszanak.

Egy Finnországban végzett kutatás szerint a szülők felfedezték, hogy gyermekeik hosszabb ideig aludtak a szabadban, a bent alvókkal szemben. A szabadtéri szunyókálás közel 3 órán át tartott, míg a beltéri szunyókálás csak 1-2 órás volt.

4. Az iskolák támogatják ezt a gyakorlatot.

Az olyan országokban, mint Svédország és Dánia, valamint újabban az Egyesült Királyságban az iskolák arra ösztönzik a gyerekeket, hogy töltsenek időt a szabadban játékkal, evéssel és alvással. Tanulmányok azt mutatják, hogy a szabadban alvó gyermekek kevésbé valószínű, hogy megbetegednek és kihagyják az iskolát, mivel a baktériumok és vírusok hajlamosabbak beltéren terjedni. Van egy mondás: „Egy kis friss levegő soha nem árt senkinek”, a svédek pedig azt mondják: „Nincs rossz idő, csak rossz ruházat.”

Engednéd, hogy gyermeked a szabadban nulla fok alatti hőmérsékleten aludjon?