Érdekesség

Miért hasonlítasz genetikailag inkább az édesapádra, mint az édesanyádra?

Utolsó képet szerkeszteni

Az iskolában mindannyian tanulunk a génekről és arról, hogy azok egyformán öröklődnek az anyánktól és az apánktól. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban rávilágít arra, hogy amit tanítottak nekünk, nem biztos, hogy teljesen pontos. Ez a cikk elmagyarázza neked, hogy miért hasonlítunk mindannyian genetikailag egy kicsit jobban az apánkra.

Szeretnénk megosztani olvasóinkkal egy tanulmányt, amely bebizonyítja, hogy az apáinkhoz való kötődésünk valóban különleges.

Általánosságban elmondható, hogy még mindig 50%-ban az édesanyánk és 50%-ban az édesapánk vagyunk.

Az örökös viták arról, hogy egy gyermek jobban hasonlít-e az apjára vagy az anyjára, most már békésen véget érhetnek.

Mindannyian a génjeink felét az apukánktól, felét pedig az anyukánktól örököljük. Az embereknek általában 22 párosított nem nemi kromoszómájuk és 2 nemi kromoszómájuk van. A páros kromoszómák egyszerűen egymás másolatai – az egyiket apától, a másikat anyától kaptuk. Az utolsó 2 kromoszóma azonban meghatározza a baba nemét, és az apa felelős a gén átadásáért, így a gyermek biológiailag férfi vagy nő lesz.

A megjelenésünk attól függ, hogy szüleink melyik génje volt domináns és melyik recesszív. A domináns gének erősebbek, a recesszívek viszont gyengébbek. Például a barna szem génje domináns, a kék vagy zöld szem génje pedig recesszív. Ez azt jelenti, hogy ha neked barna szemed van, a férjednek pedig kék szeme, akkor a gyermeked nagy valószínűséggel barna szemű lesz, mert az anya génjei ebben az esetben erősebbek.

Az apa génjei azonban kifejezőbbek.

Annak ellenére, hogy az anya óriási hatással van a gyermek kinézetére, a legújabb kutatások azt mutatják, hogy az emlősök, és ebbe az ember is beletartozik, a mutáció során – a folyamat során, amely olyanná formál minket, amilyenek vagyunk – több DNS-t használnak fel az apától. A kutatók a DNS-kifejeződés és a mutációk közötti kapcsolatot vizsgálták. Több száz génnél mutatkozott „egyensúlytalanság az apa javára” – mondta James Crowley, a tanulmány szerzője.

Bár a folyamatot embereken még nem figyelték meg, a tudósok a tanulmány eredményeit „kivételes új kutatási eredménynek nevezik, amely megnyitja az ajtót a humángenetika egy teljesen új kutatási területe előtt”.

Ezért tartsd szemmel apukád egészségi állapotát.

Mivel az apa génjei erősebbek, ezért a gyerekek hajlamosabbak az apától szerzett betegségekre, mint az anyától. „Ha az anyától örökölnénk, a gén nem fejeződne ki annyira, mintha az apától örökölnénk” – mondta Pardo-Manuel de Villena, a tanulmány társszerzője. „Tehát ugyanaz a rossz mutáció más-más következményekkel járna a betegségben, ha az anyától vagy az apától öröklődne”.

Ennélfogva, ha megfigyeled édesapád egészségi állapotát, talán megjósolhatod a saját esetleges jövőbeli betegségeidet.

Tudtál a génjeinknek erről a tulajdonságáról? Kire hasonlítasz jobban – az apukádra vagy az anyukádra?

via