Érdekesség

Miért nincs az embereknek fekete szemük?

A szemünk színe tulajdonképpen egészen 3 éves korunkig fejlődik és változik. Azonban az lehetetlen, hogy az emberi szemek valóban fekete színűek legyenek. A szemünk csak a megvilágítás, a rajtunk lévő ruhák tükröződése vagy a színes kontaktlencsék használata miatt tűnik feketének.

Kíváncsiak voltunk volt arra, hogy miért csak a fiktív művekben létezhetnek olyan emberek, akiknek természetes tiszta fekete a szemük, és a következő választ kaptuk. Azt is kiderítettük, hogy mi a legritkább szemszín, amiről bónuszként a cikk végén olvashatsz.

A génjeink egyszerűen nem engedik.

Körülbelül 16 különböző gén felelős a szemünk színéért. Ezek közül 2 gén jelentős tényező, ezek a HERC2 és az OCA2 gének. Ezek a gének finomhangolják a szemünk színét az íriszünkben lévő melanin mennyiségén keresztül. A melaninból származó színek a szemünkben a legkülönbözőbb árnyalatok között mozoghatnak, mint például a kék és a szürke, de a legsötétebb lehetséges szín a nagyon sötétbarna, nem pedig a fekete.

Valószínűleg állandóan sírnánk.

A fekete színű tárgyak több fényt nyelnek el, hogy valóban feketének tűnjenek. A felesleges fényt és az elnyelt energiát hőenergiává alakítják át. Ez azt jelentheti, hogy ha a génjeink valahogyan lehetővé tennék, hogy valóban fekete szemünk legyen, akkor a szemünknek sok könnyre lenne szüksége, hogy ne melegedjen túl és ne száradjon ki.

A szemünk nem lenne biztonságban a káros fénytől.

Fényes nappal is nehezen tudnánk kimenni a szabadba, ha fekete szemünk lenne. A nap fénysugarai ugyanis ultraibolya vagy UV-fényt tartalmaznak, és a fekete tárgyak hajlamosak több UV-fényt elnyelni, mint más színek. Az UV-fénynek való tartós kitettség ronthatja szemünk egészségét, és olyan problémákhoz vezethet, mint a szürkehályog vagy a bőrrák. Genetikai felépítésünknek köszönhetően azonban az íriszünk színét adó melanin megvéd minket az ultraibolya fénytől. Tanulmányok szerint a melanin képes megsemmisíteni az általa elnyelt UV-sugárzás több mint 99,9%-át, így védve szemünket a napfénynek való kitettség miatti károsodástól.

Bónusz: a legritkább természetes szemszín

A legritkább természetes szemszín valójában a zöld. Az egész világ népességének mindössze 2%-a rendelkezik zöld szemmel. Vannak olyan ritka állapotok is, amikor az embereknek vörös vagy lila szeme van a szem albinizmusa miatt, másoknak pedig heterokrómia miatt mindkét szemüknek különböző színű írisze van.

Milyen színű a te szemed? Melyik szemszín a kedvenced, vagy melyik árnyalatot szeretnéd, ha lenne neked?