Érdekesség

Miért takarja el egyre több szülő a gyermekei arcát a közösségi médiában

2021 júliusában Gigi Hadid modell, egy gyermekes anyuka megosztott egy levelet a közösségi médiában, amelyben arra kérte a paparazzókat, a sajtót és a rajongóit, hogy a fotókon homályosítsák el kislánya arcát. Láthatjuk, hogy egyre több szülő, köztük hírességek is, elmossák vagy emojikkal eltakarják gyermekeik arcát a képeken, mielőtt a közösségi médiában közzéteszik azokat. Mások csak hátulról vagy egyáltalán nem mutatják a gyerekeiket.

Utánanéztünk, hogy mi az oka annak, hogy egyre több szülő kezd el gondolkodni a gyerekei magánéletéről a közösségi médiában, és íme, itt vannak.

Arról van szó, hogy a gyerekek maguk hozzák meg a döntéseiket.

„Az a kívánságunk, hogy amikor nagykorú lesz, ő választhassa meg, hogyan osztja meg magát a világgal, és hogy olyan normális gyermekkort élhessen, amilyet csak lehetséges.”

A paparazzóknak, a sajtónak és a rajongói fiókoknak címzett üzenetében Gigi Hadid azt írta, nem szeretné, ha kislánya, Khai arca látható lenne a fotókon. A modell elmondta, hogy igyekszik mindent megtenni, hogy megvédje gyermekét azzal, hogy nem mutatja az arcát, de néhány olyan képet, amelyen kislánya látható, mégis el lehet kapni. Gigi megkérte az ilyen fotókat használó embereket, hogy homályosítsák el Khai arcát, és elmagyarázta, miért is olyan fontos ez: lánya dönti el, hogy milyen dolgokat szeretne megosztani magáról.

„Tudjátok, mi soha nem osztottuk meg szándékosan a lányunk arcát a közösségi médiában. Az a kívánságunk, hogy ő választhassa meg, hogyan osztja meg magát a világgal, amikor nagykorú lesz, és hogy a lehető legnormálisabb gyermekkorát élhesse, anélkül, hogy egy olyan nyilvános kép miatt kellene aggódnia, amit nem ő választott” – mondta Gigi.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

kristen bell (@kristenanniebell) által megosztott bejegyzés

Vannak más híres szülők is, akik úgy döntenek, hogy elrejtik gyermekeik arcát a nyilvánosság elől, és Kristen Bell is közéjük tartozik. Ő gyakran használ emojikat, hogy eltakarja a gyerekei arcát a közösségi médiában megosztott fotókon, és ugyanezen okból teszi ezt – azt akarja, hogy a gyerekei maguk döntsenek.

„Az az érzésem, hogy nyilvánosság előtti karriert választottam. Azt választottam, hogy idézzenek, azt választottam, hogy lefotózzanak. Még nem ismerem őket. Nem tudom, hogy ők akarják-e majd ezt. Szóval tényleg nincs jogom ahhoz, hogy helyettük válasszak” – mondja Kristen.

A magánéletükről van szó.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Orlando Bloom (@orlandobloom) által megosztott bejegyzés

A gyermekjogi aktivisták arra ösztönzik a szülőket, hogy kétszer is gondolják meg, mielőtt megosztják a gyerekeikről szóló információkat, beleértve a képeiket is, mert konfliktus áll fenn a gyerekek magánélethez való joga és a szülők posztoláshoz való joga között. A szakértők szerint fontos megkérdezni a gyermeket, hogy szeretné-e, hogy a képeit megosszák a világgal vagy sem. Ezek a beszélgetések megadják a gyerekeknek az autonómia, a tisztelet és a szülői támogatás szükséges érzését, és segítenek nekik kialakítani a privát és nyilvános identitásukat.

A biztonságukról van szó.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

kristen bell (@kristenanniebell) által megosztott bejegyzés

A másik ok, amiért sok anyuka és apuka inkább elrejti gyermeke arcát, az az, hogy a túlzott megosztás veszélyes is lehet. Soha nem tudhatod, ki nézi meg a gyerekeid fotóit, vagy hogyan használják fel őket. Sajnos vannak olyan emberek az interneten, akik potenciálisan árthatnak a gyermekednek. A fotókat, amelyeket jó szándékkal osztasz meg, hogy megmutasd a világnak, milyen aranyos, szép, okos vagy tehetséges a gyermeked, mások úgy használhatják fel és oszthatják meg, ahogyan arra soha nem is gondoltál.

Minden szülőnek megvan a saját oka arra, hogy miért osztja, vagy nem osztja meg gyermeke fotóit a közösségi médiában. De bármilyenek is legyenek ezek az okok, jó ötlet lehet elgondolkodni azon, hogy milyen információkat ne osszunk meg a világgal. Korábban már beszéltünk arról, hogy milyen típusú gyerekfotókat jobb, ha nem osztunk meg nyilvános helyen, és reméljük, hogy ez a biztonsági útmutató jól jöhet azoknak az anyukáknak és apukáknak, akik szívesen posztolnak a gyerekeikről.

Te megosztod a gyerekeid fotóit a közösségi médiában? Megmutatod az arcukat? Miért vagy miért nem? Beszéljük meg a „megosztás” előnyeit és hátrányait a hozzászólásokban!