Érdekesség

Miért választja egyre több felnőtt gyermek a szüleivel való kapcsolat megszakítását?

A családi elhidegülés az utóbbi években elterjedt problémává vált, minden negyedik amerikai arról számolt be, hogy már tapasztalt ilyet. Ez a jelenség nem korlátozódik az Egyesült Államokra, és világszerte számos országban megfigyelhető. Ebben a cikkben elmélyedünk e tendencia mögött meghúzódó okokban, és megvizsgáljuk, hogyan lehet megoldani.

Ahogy felnősz, az értékrended eltér a szüleidétől.

A pszichológusok azt mondják, hogy a családi elhidegülés egyik fő oka a szülők és felnőtt gyermekeik közötti eltérő értékrend kialakulása.

Ahogy a gyerekek felnőnek, kialakítják saját, egyedi identitásukat, amely nem feltétlenül egyezik a szüleik meggyőződésével és értékeivel. Ez vonatkozhat az élet különböző aspektusaira, például a pályaválasztásra vagy a romantikus partnerekre, valamint összetettebb társadalmi kérdésekre is. Végül félreértésekhez és nehezteléshez vezethet, különösen, ha egyik fél sem kommunikál hatékonyan.

A szülők talán még nem állnak készen arra, hogy elengedjenek.

A családi elhidegüléshez az is hozzájárul, hogy a szülők nem képesek elfogadni gyermekeik függetlenségét. Pszichológusok szerint egyes szülőknek kihívást jelent elengedni azokat az emlékeket, amelyekben gyermekeik még fiatalon, tőlük függve élnek. Ennek másik oka lehet, hogy a szülők természetes hajlama, hogy megvédjék és gondoskodjanak gyermekeikről. Ezért nehezen tudnak alkalmazkodni ahhoz az új dinamikához, amelyben gyermekük önállóbb és felelősségteljesebb.

Előfordulhat, hogy a szülők túlzottan kritikusak a gyermekeikkel szemben.

A túlzottan kritikus szülők a családi elhidegülés forrásai is lehetnek. Ha a szülők túlzottan kritikusak a gyermekeikkel szemben, a gyermekek úgy érezhetik, hogy nem fogadják el őket, és csalódást okozhatnak szüleiknek. A gyerekek büszkévé akarják tenni a szüleiket, de amikor úgy tűnik, semmi sem elég, előfordulhat, hogy nem próbálnak többé imponálni nekik, és elkezdenek saját magukért tenni.

Az elidegenedés a felnőtt gyermek öngondoskodásának esete lehet.

A szülőktől való eltávolodás az önvédelem egyik formája lehet a bántalmazást, vagy elutasítást átélt felnőtt gyermekek számára. Bár a szülőktől általában elvárják, hogy szeressék és tiszteljék gyermekeiket, egyesek ezt nem teszik meg, ami konfliktusokhoz és a mentális egészség károsodásához vezet. Ilyen esetekben a kapcsolattartási tilalom lehet a legjobb módja a gyógyulásnak és a továbblépésnek.

Bár a családi kapcsolatokban a konfliktusok normálisak, a mentális egészség folyamatos károsodása szükségessé teheti a szülőtől való eltávolodást. Ha a szülő nem hajlandó vagy nem képes megváltozni, az elhidegülés lehet az egyetlen módja annak, hogy megvédjük a jólétünket.

Mit tegyenek tehát a szülők?

Ha Ön olyan szülő, aki ki akar békülni elhidegült felnőtt gyermekével, akkor átgondolt és figyelmes beszélgetést kell folytatnia, és empátiát kell mutatnia. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a gyermeküktől eltávolodott anyák közel 80%-a a gyermeke életében valakit hibáztatott azért, hogy gyermeke ellene fordult.

Bár bizonyos esetekben ez lehet a helyzet, nagyon fontos, hogy beszélgessen a gyermekével, hogy megértse a nézőpontját, és hogy megértse, mi vezette el. Segítene, ha megpróbálná átérezni a tapasztalatait és érzéseit, még akkor is, ha nem ért egyet velük. Így megtalálhatják a kibékülés módját, és újra összehozhatják a családot.

via