Érdekesség

Miért van néhány csecsemőnek haja, néhánynak pedig nincs

Van egy régi mesebeszéd, amely szerint az a nő, aki a terhesség alatt gyomorégést tapasztal, sok hajjal rendelkező gyermeket szül. 2006-ban kutatók utánajártak ennek, és azt találták, hogy 28 gyomorégéstől szenvedő nő közül 23-nak sok hajjal született a gyermeke. Úgy vélték, hogy a terhesség alatt felszabaduló hormonok a baba hajnövekedését is irányíthatják. Függetlenül attól, hogy ez igaz-e vagy sem, egyes babák hajjal jönnek a világra, mások nem, de ugyanolyan értékesek, akárhogy is van.

Megpróbáljuk megérteni, hogy mi áll e furcsa jelenség hátterében a kicsinyeinkkel kapcsolatban.

Az újszülöttek haja másképp nézhet ki, amikor idősebbek lesznek.

A csecsemők az összes olyan szőrtüszővel születnek, amelyek életükben valaha is lesznek. A baba haja (vagy annak hiánya) azonban kevéssé hasonlíthat arra a hajra, ami idősebb korában lesz neki. Egy dús sörénnyel született baba néhány hónap múlva megkopaszodhat, és egy kopasz baba egy idő után sűrű hajat növeszthet. Az új tincseik akár nagyon eltérőek is lehetnek az első hajzuhataguktól.

Szerepet játszhat benne a genetika.

Bár a szakértők nem 100%-ban biztosak abban, hogy egyes csecsemők miért születnek hajjal, mások pedig miért nem, úgy vélik, hogy a géneknek és a DNS-nek is benne lehet a keze. A szőrnövekedés általában a terhesség harmincadik hete körül jelentkezik. Ha egy csecsemőnek az anyaméhben kezd nőni a haja, valószínűleg hajjal a fején fog születni.

Okai lehetnek az anyai hormonok.

A hormonszint magas az anyaméhben, így elősegítheti a baba hajnövekedését is. Szülés után azonban a hormonszint jelentősen csökken. Ez lelassítja az újszülött hajának növekedését.

A kopasz csecsemők nem feltétlenül szenvednek tápanyaghiányban.

Mivel a babák különböző mennyiségű hajjal születnek, egyes szülők aggódhatnak, hogy ez azért van, mert az anya nem kapott elég tápanyagot a terhesség alatt, vagy mert a baba nem kapott elég kalciumot. Ezek azonban valójában nem igazak, és normális, hogy a csecsemőknek 1 éves korukig ritkás a hajuk. Csak akkor lehet hatással a haj növekedésére, ha a baba nem kap elég vasat, vagy betegségben szenved, de általában más, nem a hajjal kapcsolatos jelek is jelentkeznek.

Néhány újszülöttnek finom haja van, ami ki fog hullani.

A lanugo az a szőr, amely egyes újszülöttek testét borítja. A magzatoknál a terhesség negyedik vagy ötödik hónapja körül alakul ki a lanugo, és a terhesség hatodik vagy hetedik hónapja körül hullik ki. Ez azt jelenti, hogy gyakran már a születés előtt eltűnik, de néhány koraszülött babát még mindig boríthat ez a finom szőrzet.

A csecsemők hajhullása normális.

A legtöbb újszülött életének első 6 hónapjában a hajának egy részét vagy egészét elveszíti. Gyakori, hogy a fejbőrük a matrachoz való dörzsölődése következtében veszítik el a hajukat, vagy ha szokásuk a fejükkel ütögetni. Kevesebb lesz az ilyen súrlódás, amint elkezdenek többet mozogni, felülni, vagy egyszerűen kinövik ezeket a szokásokat.

Mit gondolsz, milyen egyéb okok miatt születnek csecsemők hajjal vagy anélkül? Te vagy a gyermekeid hajjal vagy haj nélkül születtek?