Érdekesség

„Ne tegyük egyenlővé a soványságot az egészséggel és a boldogsággal”: Hogyan inspirálja Lena Dunham az embereket, hogy beleszeressenek az idomaikba és a hegeikbe?

A világon rengeteg olyan dolog van, amit csodálhatunk, vagy akár inspirálódhatunk is belőle, de van egy fő dolog, amibe talán előbb szeretnénk beleszeretni, mielőtt más dolgok szépségét észrevennénk. Ez a saját tükörképünk. A számtalan recept között, amelyekkel elővarázsolhatjuk magunkban az önszeretetet, a pszichológusok azt tanácsolják, hogy soha ne hasonlítsuk magunkat másokhoz, és ne törődjünk mások véleményével. Lena Dunham színésznő és producer sokat tud a saját teste iránti szeretet ápolásáról a sok kritika ellenére, amivel szembesült, és boldogan osztja meg velünk az útját.

Lena Dunham nem fogadja el a „testpozitivitás” kifejezést, és íme, miért.

Lena Dunham színésznő és írónő nemrégiben a 11 Honoré márkával együttműködve egy plus size ruhakollekciót hozott létre. De maga a „plus size” kifejezés is frusztrálja Lenát, ahogyan a „testpozitivitás” kifejezés is. Egyik Instagram-posztjában kifejti, hogy inkább érzi magát „test toleránsnak”, mint „testpozitívnak”.

Az interjújában Dunham azt mondta: „A testpozitív mozgalomban az a bonyolult, hogy az a kiváltságos kevesek számára lehet, akiknek a teste úgy néz ki, ahogy az emberek szeretnék, hogy pozitívnak érezzék. Olyan gömbölyded testeket akarunk, amelyek úgy néznek ki, mintha Kim Kardashiant egy kicsit felnagyították volna. Nagy, szép popsit és nagy, szép melleket akarunk, és nem akarunk narancsbőrt, és olyan arcokat, amelyek úgy néznek ki, mintha vékony nőkre lehetne őket rácsapni.”

Dunhamnek egészen különleges kapcsolata van a saját testével.

Dunhams útja az önszeretethez egy évtizedes endometriózissal kezdődött. Mióta elkezdte a saját küzdelmét ellene, őszintén megosztja, hogyan befolyásolta mind az érzelmi egészségét, mind a saját testképéhez való viszonyát. Instagram-posztjában érzelmesen leírta, hogyan ingadozott a teste szeretete és az ellenkezője között.

Azt írta: „Tudod, amikor egyedül vagy otthon, és rájössz, hogy boldogabb lennél egy dögös kis overálban, mint a ketchupos és macskaeledel-foltos pizsamádban? És ez nem egy fiúról vagy egy fotózásról vagy egy fogyás előtt-utánról szól, hanem csak az öröm érzése miatt, amit az egyetlen testalkatod kellemes szövetekbe öltöztetése okoz, az egyedülálló öröm, hogy csodálhatod a tested csavarjait és fordulatait, ami akkor is pokolian szeret, amikor te nem szereted”.”

Dunham erőteljesen szólítja meg mindazokat, akik kritikával fordulnak az oldalához.

Dunham 2021-ben kötötte össze az életét Luis Felber zenésszel. Ez olyannyira kedves esemény volt számára, hogy 3 menyasszonyi ruhát viselt szerelmével tartott esküvőjén, a fotókat pedig megosztotta az Instagramján. Azonban elkezdett néhány „goromba” kommentet kapni a feedjébe azoktól az emberektől, akik a testét és a külsejét kommentálták. A színésznő egy percig sem habozott, hogy egy erőteljes üzenettel forduljon hozzájuk.

Azt írta: „Az egyik narratíva, amivel vitatkozom, főleg azért, mert nem szeretném, ha más nők, más emberek fejében megrekedne az a történet, hogy engem valahogy kritizálni kellene azért, mert a testem megváltozott, mióta utoljára szerepeltem a tévében. […] De végül, mikor tanuljuk meg végre, hogy a soványságot ne tegyük egyenlővé az egészséggel/boldogsággal?”.

Dunham erőteljes üzenete sokak szívében visszhangra találhat.

Mindazoknak, akik valaha is haboztak a testképük elfogadásával kapcsolatban, Dunhamnek van néhány egyszerű, mégis bölcs tanácsa. Azt mondja: „Természetesen a fogyás lehet a szokások pozitív megváltoztatásának eredménye, de tudod mit? A súlygyarapodás is lehet. A képek, amelyekhez hasonlítanak, abból az időből származnak, amikor egy nem diagnosztizált betegséggel küzdöttem. Az elmúlt 4 évben úgy kezdtem el az életemet, mint aki az egészségre törekszik, és nem csak a teljesítményre.

Ezek a változások lehetővé tették, hogy olyan testvér/barátnő/lány legyek, amilyen szeretnék lenni, és igen – találkozhattam a férjemmel (aki egyébként nem ismer fel azokon a régi képeken, mert látja, hogy mennyire halvány volt a fényem). Ezt mondom minden más embernek, akinek a külseje megváltozott az idő, a betegség vagy a körülmények miatt – nem baj, ha a jelenlegi testedben élsz, anélkül, hogy átmeneti állapotként kezelnéd. Én így teszek, és nagyon élvezem. Szeretlek titeket.”

Inspirálónak találod Lena Dunham példáját? Mit szeretsz a legjobban a külsődben?

via