Emberek Érdekesség

Történelmet írtak: Ismerd meg az első transznemű nőt, aki Miss Portugália lett!

Marina Machete történelmet írt azzal, hogy 2023-ban Miss Portugáliává koronázták, és ő lett az első transznemű nő, aki versenybe szállt országa koronájáért. A 28 éves Machete, aki légiutas-kísérőként dolgozik, 16 versenyzőt előzött meg, és fordulópontot jelentett a transz közösség megítélésében és elfogadásában a szépségversenyeken.

Machete nemcsak szépségével tűnt ki, hanem ékesszólásával és azzal a képességével is, hogy kapcsolatot tudott teremteni a közönséggel és a zsűrivel. Már megkoronázva rendkívül izgatott volt, és kijelentette, hogy „büszke arra, hogy ő az első transz nő, aki versenybe szállt a Miss Universe Portugália címért”. Továbbá gratulált magának, hogy eljutott a döntőbe, annak ellenére, hogy „évekig nem volt lehetőségem részt venni”.

De nem a portugál az egyetlen transznemű modell az idei versenyben. Korábban az első transz jelölt, akit bejelentettek, a 22 éves Rikkie Valerie Kollé volt, aki a Miss Hollandia címet szerezte meg.

Marina Machete és Rikkie Valerie Kollé elismerése saját országukban és a nemzetközi színtéren érezhető változást jelez a szépség, a nőiesség és a befogadás megítélésében a hagyományosan exkluzív terekben.

A Miss Universe történetében először 2018-ban fordult elő, hogy egy transznemű nő részt vett a Miss Universe versenyen, amikor Angela Ponce áttörte a korlátokat, és képviselte hazáját a Thaiföldön rendezett versenyen. Bár Ponce nem jutott be az elődöntőbe, jelenléte a versenyen jelentős változást jelentett ezeken a versenyeken.

A Miss Universe szervezet 2012 óta engedélyezi a transznemű nők részvételét. Mégis 2022-ben történt, amikor Anne Jakkaphong Jakrajutatip thaiföldi üzletasszony és a transzneműek jogainak aktivistája megszerezte a verseny jogait, és ígéretet tett arra, hogy „sokszínűbbé és befogadóbbá” teszi a versenyt.

Embed from Getty Images

Anne Jakrajutatip arra törekszik, hogy a Miss Universe több mint 70 éves örökségére építsen, mint „nemzetközi és befogadó szervezetre, amely minden profilú, kultúrájú és hagyományú nőt ünnepel”. Ebben az értelemben Machete és Kollé diadala személyes teljesítmény, és egy lépés az egyenlőségre törekvő és sokszínűbb társadalom felé.

via