Érdekesség

10+ igazán csodálatos és lehetetlen homokszobor, amelyeket látnod kell, hogy elhidd

A tengerpart a csodák és a varázslatok helye, ahová a legtöbben nyáron hétvégenként szeretnénk eljutni. Andoni Bastarrika művész számára pedig a tengerpart a végtelen művészi lehetőségek játszótere. Csillogó szemmel és mosollyal az arcán lélegzetelállítóan élethű homok állatokat farag, amitől a szíved is megdobban. Hisszük, hogy Bastarrika homokszobrai nem csupán művészet – az élet, a természet és a tengerpart szépségének ünneplése.

Művészi tehetségét véletlenül fedezte fel.

2010 nyarán Andoni Bastarrika véletlenül fedezte fel homokművészi tehetségét, miközben 2 lányával játszott a tengerparton. Amikor először mártotta a kezét a homokba, és elkezdte egy kis hableánnyá formálni, érezte a kezében a „folyékonyságot”. És ez volt a kezdete egy életre szóló szenvedélynek.

A képzelete az inspirációja.

Andoni Bastarrika a képzeletéből merít ihletet, és folyamatosan feszegeti a homokművészet határait. Szabadon engedi elméjét, hogy szobrain keresztül életre keltse realisztikus alkotásait, és csak képeket használ referenciaként.

Egy átlagos szoborhoz 1.100 font és 3.300 font közötti mennyiségű homok szükséges.

Egy homokszobor életre keltése nem kis teljesítmény. Bőséges mennyiségű, kiváló minőségű homok szükséges hozzá, a szobor méretétől és összetettségétől függően 500 kg és 1500 kg között. Miután összegyűjtötte a homokot, rétegről rétegre megformálja az egyes részeket, aprólékosan formázva és simítva a homokot, amíg el nem éri a végső formáját.

Ez a folyamat ügyességet, türelmet, odafigyelést, kitartást és elszántságot igényel. Néha akár 2 napig is eltarthat, amíg egy szobor életre kel.

A homok a mentora.

Andoni Bastarrika számára a homokszobrok készítése alázatos élmény, amely értékes leckéket tanít neki az ego veszélyeiről és a türelem fontosságáról.

„A homokkal való munka nagy kihívást jelenthet – magyarázta -, különösen azért, mert rossz minőségű homokkal dolgozom, ami azt jelenti, hogy nem tudok magas szobrokat építeni. De a homok mindig is a tanítóm volt – így leckét ad az egó veszélyeiről és a túl gyors próbálkozásról.”

Nem véletlenül farag állatokat.

„Sok oka van annak, hogy állatszobrokat is szeretek készíteni, de az egyik az, hogy az állatok szabad lelkek” – mondja Bastarrika. „Az emberek reflektálhatnak rájuk és tanulhatnak tőlük”. Valójában sokat tanulhatunk az állatoktól. Ezek a tiszta lények tudják, hogyan kell kiélvezni a pillanatot, feltétel nélkül szeretni, és a játékosságot és a pihenést előtérbe helyezni.

Melyik volt a kedvenc műalkotásod? Mi volt a kedvenc homokból készített szobortípusod, amikor gyerek voltál? Oszd meg velünk a hozzászólásokban!

via