Érdekesség

12 részlet, ami még a legjobb belső tereket is tönkreteszi

Van, amikor naponta több órát töltesz takarítással, de a végén mégsem néz ki jól a lakás. Mint sok más dolog az életünkben, itt is a részleteken múlik minden. Egyetlen apróság egyszerűen tönkreteheti az otthonod benyomását.

Úgy döntöttünk, hogy felidézzük azokat a részleteket, amelyeket akkor láttunk, amikor különböző embereknél jártunk, és összeállítottunk egy listát azokról a dolgokról, amelyek hozzájárulnak az általánosan rendetlen megjelenéshez.

Rendetlen konyhapult

A legelső dolog, amit a konyhába lépve meglát az ember, az a konyhapult. Ha pedig rengeteg holmi hever rajta, az rendetlenné és koszossá teszi a helyet. Ráadásul nehéz tisztán tartani a felületeket, hiszen minden cuccot mozgatni kell. Sokkal jobb, ha mindent, amit csak lehet, fiókokba teszel, és a pultot a lehető legnyitottabbá teszed.

A bútorok alatti tér

Ott lent rengeteg por van. De manapság már mindenféle különböző seprűk és kefék léteznek a szűk helyekre.

Mosogató rendszerező

Még ha maga a mosogató tiszta is, a mosogatószer és a szivacsok rendezője úgyis koszos kinézetűvé teszi a helyet. A szivacson szinte elkerülhetetlenül ottmaradó ételdarabkák ugyanis a felületre kerülnek, és nagyon gyorsan baktériumtermelő környezetet teremtenek. A szivacsok és a mosogatók amúgy sem a legtisztább helyek a lakásban, az ételmaradékok pedig nem javítanak a helyzeten.

Fürdőszobai függöny

A fürdőszobák mindig nedvesek és párásak, ami remek hely a baktériumok és gombák megjelenéséhez. És míg a kádat és a csempét mindig kimossuk, a függönyt gyakran elhanyagoljuk. Pedig valójában nem is olyan nehéz kimosni. A legtöbb függöny olyan anyagokból készül, amelyek mosógépben moshatók. És jobb, ha a függönyt nem hagyjuk összehajtogatva száradni.

Szobanövények

Sajnos a szobanövények remekül gyűjtik a port. Így még ha a cserepek tiszták is, a levelek akkor is koszosak lehetnek. Ne felejtsd el időről időre megtisztítani a leveleket, hogy a lakás levegője friss maradjon. Emellett a leveleken lévő por megzavarhatja a fotoszintézis folyamatát.

Kellemetlen szagok a hűtőszekrényből

Előfordul, hogy az élelmiszerek megromlanak, és kellemetlen szagot hagynak maguk után. És még ha maga a hűtőszekrény csillogóan tiszta is, a szag mindent elront. Kezdheted egyszerű módszerekkel – tegyél bele néhány citromdarabot, hogy elnyelje a szagot. Használhatsz szódabikarbónát is. Tegyél belőle egy kis tányérra, és tedd be a hűtőbe néhány órára.

Ablakrések

Ha valaha is mostál már ablakot, tudod, milyen nehéz az összes rést és sarkot kimosni. Össze kell hajtogatnod a ruhát, hogy minden kis zugot elérj. De ha ezt nem teszed meg, az ablak nem tűnik tisztának. De szerencsénkre vannak speciális kefék, amelyek segítségével a legszűkebb helyeket is elérheted.

Állateledeles tányérok

Tanulmányok szerint a háziállatok tálkáin ugyanannyi baktérium van, mint a mosogatószivacsokon. Ezek mind a háziállatokra, mind az emberekre veszélyesek lehetnek. Ezért a háziállatok tálját legalább naponta egyszer meg kell tisztítani, hogy otthon mindenki egészséges maradjon. Emellett a legjobb, ha hetente legalább egyszer fertőtleníted ezeket az edényeket, vagy nagyon magas hőmérsékleten mosod el a tálkákat.

Lábazati szegélylécek

Ezeket gyakran elhanyagolják. Nem padló vagy ablakpárkányok, és elég nehéz őket lemosni, ezért gyakran porosak maradnak. De általában látni lehet rajtuk a port. Ráadásul, ha vannak gyerekek a családban, könnyen ráveheted őket a szegélylécek tisztítására, hogy felkeltse érdeklődésüket a takarítás iránt. Nem nehéz, és még szórakoztatónak is tűnhet számukra.

Szellőzőrácsok

Mivel a rácson állandó légáramlás halad át, sok por kerül rá. Az ilyen rácsokat általában könnyű eltávolítani, kimosni, majd visszatenni. Porszívót is használhatsz a por eltávolítására, ha a rácsok nehezen hozzáférhetőek.

Nincs elég tárolóhely

Nem számít, mennyire tökéletesen néz ki a lakásod, ha az olyan felületeket, mint a székek, ablakpárkányok, stb., elborítják a ruhák, rendetlenség lesz. Ezért sok tárolóhelyre van szükséged.

Nedves törölközők

Ha a nedves törölközők csak úgy hevernek egymáson, még ha össze is vannak hajtogatva, előbb-utóbb elég büdösek lesznek. Ráadásul a nedvesség nagyon termékeny talaj a baktériumoknak, különösen a konyhában. Jobb, ha felakasztod a törölközőket, és nem hajtogatod össze őket.

Vannak olyan hibák az otthonodban, amelyeket egyszerűen nem tudsz figyelmen kívül hagyni?