Érdekesség

Miért nem jó ötlet fülbevalót tetetni a babád fülébe?

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szerint a szülőknek meg kell várniuk, hogy gyermekük legalább 6 hónapos legyen, mielőtt füllyukasztást végeztetnének. Bár ezt a tanácsot a szülők gyakran vitatják, nem tagadható, hogy a baba füllyukasztásának számos hátránya van.

Mélyebbre ástunk a témában, és találtunk néhány olyan pontot, amelyet a szülőknek érdemes szem előtt tartaniuk.

Nagyon megsebezhetik magukat.

Fülbevalót csináltatni fáj, kortól függetlenül, de ennél azért többről van szó. Ha fülbevalót szúrsz a babád fülébe, az kipirosodhat, és nagyon érzékennyé válhat. Nagyon fontos, hogy a friss fülbevalóhoz ne érjen hozzá. A babák azonban kiszámíthatatlanok, és előfordulhat, hogy megpróbálják megérinteni és meghúzni a fülbevalót, ami fulladásveszélyes lehet.

A döntést te hozod meg helyette.

Bár teljes mértékben a szülőkön múlik, hogy át akarják-e lyukasztani a baba fülét vagy sem, fennáll a veszélye, hogy a gyermek felnő és nem fog tetszeni neki. Mivel a füllyukasztás minden életkorban ugyanannyira fáj, talán jobb döntés, ha hagyjuk, hogy a gyerek maga döntsön, amikor már nagyobb lesz, és képes lesz saját maga gondoskodni a fülbevalójáról.

Maradandó.

Bár ez nem mindig van így, néha előfordulhat, hogy a fülbevaló forradást hagy a fülszöveten, és a lyuk maradandóvá válik. Az állandó fülbevaló problémává válhat, ha a gyermeked felnő, és úgy dönt, hogy megszabadul a fülbevalótól.

Fertőzések alakulhatnak ki tőle.

Még ha minden óvintézkedést szem előtt tartva végezték is el, a csecsemőkori fülbevalóknál mindig fennáll a fertőzés kialakulásának kockázata, hacsak nem gondoskodnak a megfelelő ápolásról. Fájdalom, váladékozás és duzzanat jelentkezhet, ha a fület nem a szakember utasításai szerint tisztítják, és ez akár keloid kialakulásához is vezethet. Azt tanácsoljuk, hogy a fülbevalót legalább 6 hétig ne távolítsuk el, miután betették.

Hány éves korodban kaptad az első fülbevalódat? Kilyukasztattad már a gyermeked fülét?