Érdekesség Film

15 fénykép, amely megmutatja, hogyan készültek a múltban a speciális effektusok

A sok évvel ezelőtti ikonikus filmeket a legzseniálisabb módon keltették életre, mert a technológia, mint például a számítógépen létrehozott kép (CGI) nem volt olyan fejlett, mint manapság. Például a Vissza a jövőbe című filmben ’egy egész falu kellett’, hogy húzgálja a zsinórokat az automatikusan működő kabát hatásához. A filmkészítők akkor esetleg sok korlátozással szembesültek, de ez soha nem akadályozta meg őket abban, hogy filmeiket hihetetlenné tegyék a CGI előtti speciális effektusok segítségével.

Előástuk néhány régi film kulisszák mögötti képeit, hogy megnézzük, hogyan valósultak meg a speciális effektusok a múltban.

1. A Csillagok háborúja: Egy új remény (1977) című filmben egy tükröt használtak a repülő hatáshoz.

2. A Vissza a jövőbe II. részben (1989) az automatikus kabáton zsinórok voltak, amelyeket a stáb tagjai húzgáltak.

3. A Csillagok háborúja: Baljós árnyakban (1999) a közönséget színes fültisztító pálcikákból készítették, amelyeket egy ventilátor fújt lentről, így úgy látszott, mintha a tömeg mozogna.

4. A Mi a manó? (2003) című filmben emelvényeket és kényszerített perspektívát használtak arra, hogy Will Farrell nagyobbnak tűnjön.

5. A Szellemirtókban (1984) a Stay Puft Marshmallow szellem egy jelmezbe bújt ember volt, aki egy miniatűr díszletben sétált.

6. A 2001: Űrodüsszeia (1968) című filmben, egy forgó óriáskerék-szerű szerkezetet építettek a nulla gravitáció hatáshoz, amikor az ember sétál.

7. A Terminátorban (1984) a Terminátort néhány jelenetben hátizsákként hordozták.

8. Charlie Chaplin Modern idők című filmjében (1936) a görkorcsolyás jelenetet egy bekeretezett üveglapon lévő képpel készítették.

9. A Star Wars V: A Birodalom visszavág (1980) című filmben Yoda egy báb volt, akit Frank Oz keltett életre.

10. A Superman (1978) című filmben a színészeket ahelyett, hogy huzalokkal függesztették volna fel, alulról voltak megtámasztva a repülési jelenetekhez.

11. A Star Wars: A Jedi visszatérben (1983) Jabba rancorát így keltették életre.

12. A Mary Poppinsban (1964) nátriumgáz képernyőt használtak az animációhoz és a hátterekhez.

13. A Jurassic Parkban (1993) életnagyságú animatronikus modelleket használtak a dinoszauruszokhoz.

14. A Vissza a jövőbe II. részben (1989) a légdeszkát Michael J. Fox lábaihoz ragasztották a lebegő hatásért.

15. Az eredeti Csillagok háborúja trilógiában (1977-1983) részletes matt festményeket használtak háttérként.

Ezek közül a filmek közül melyiket láttad, ami lenyűgözött, hogy mennyire reálisnak tűnt? Meg tudsz nevezni más filmeket, amelyek kreatív, ódivatú speciális effektusokat használnak?