Érdekesség

2 óriási fekete lyuk ütközik össze 3 év múlva, és ezt a Földről is láthatjuk majd

A csillagászatban ritka esemény, az úgynevezett „fekete lyukak összeolvadása” 3 év múlva fog bekövetkezni. 2 hatalmas fekete lyuk fog összeütközni és egyesülni, egyetlen fekete lyukat alkotva. Ez lehetővé teszi a tudósok számára, hogy részletesebben tanulmányozzák a fekete lyukak tulajdonságait és viselkedését, mivel az összeolvadás pontja látható lesz a távcsövek számára. Jelentős és izgalmas eseménynek számít, és valószínűleg nagy érdeklődést vált ki a tudósok és a tudományt kedvelők körében.

Lehet, hogy olyasmit láthatunk, amit ember még soha nem látott.

A tudósok izgatottan várják a történelmi pillanatot, hiszen ez lenne az első alkalom, hogy egy ilyen esemény által kibocsátott gravitációs hullámokat regisztrálnak a Földön. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint ez lenne „az első megfigyelhető szupermasszív kettős fekete lyukak összeolvadása az emberiség történetében”. Az ütközés a csillagászat egyik legnagyobb felfedezése lenne.

Az esemény nincs messze a hegyekben.

A tudósok furcsa viselkedést figyeltek meg egy mintegy egymilliárd fényévre lévő galaxisból, ami arra utal, hogy 2 szupermasszív fekete lyuk egyesül a középpontjában. A kutatók azt jósolták, hogy ha az SDSS J1430+2303 galaxisból érkező jelek pontosan jelzik 2 szupermasszív fekete lyuk összeütközését, akkor ez 3 éven belül megtörténik.

Sok minden vár ránk.

A fekete lyukak ismertek intenzív gravitációs vonzásukról, amely még a fényt is megakadályozzák a távozásban, így megfigyelésük kihívást jelent. Az új megfigyelések azonban arra utalnak, hogy a tudósok talán először észlelnek 2 fekete lyuk lehetséges ütközéséből származó fényt.

Jelenleg nem ismert, hogy a szupermasszív fekete lyukak hogyan nőnek ekkorára, de úgy gondolják, hogy 2 kisebb fekete lyuk, az úgynevezett bináris fekete lyukak összeolvadásából alakulhatnak ki. Ezért is nagy jelentőségű a mostani megfigyelés, mivel segíthet megvilágítani, hogyan alakulnak ki és fejlődnek a szupermasszív fekete lyukak. A felfedezés a kozmosz e titokzatos és felemésztő objektumai természetének megértéséhez is elengedhetetlen.

Mit tudsz a fekete lyukakról? Te is ugyanolyan izgatott vagy, mint mi, hogy tanúja lehetsz egy ilyen történelmi eseménynek?

via