Érdekesség

5 ok, amiért többet kell lógnod az anyukáddal

A feltétel nélküli szeretettől a mindennapi bölcsességig, az anyák jelenléte igazi áldás. És sosem tudjuk eléggé megköszönni az anyukáknak azt a támogatást és odaadást, amit a gyerekeik iránt tanúsítanak. Sajnos előfordulhat, hogy egyeseket elragadnak a felnőttkori kötelezettségek, és hajlamosak elfelejteni, hogy időt töltsenek az édesanyjukkal. Bizonyára nincs szükségünk okokra, hogy velük lógjunk, de kiderült, hogy vannak tényleges okok, amiért érdemes, és ki gondolta volna a lista utolsó pontját?

Végeztünk egy kis kutatást arról, hogy miért kellene időt töltenünk az anyukáinkkal, úgyhogy görgess tovább, hogy többet tudj meg róla.

1. Egy jó kapcsolat az édesanyáddal segíthet abban, hogy az elméje hosszabb ideig élesebb maradjon.

A Journal of Alzheimer’s Disease című folyóiratban megjelent kutatás szerint a szüleinkkel való együttlét segíthet csökkenteni a demencia kialakulásának kockázatát, amely hatással van a gondolkodásra, a memóriára, az érvelésre és a személyiségre.

Az édesanyánkkal való személyes kapcsolatunk nagy hatással lehet a kognitív képességeikre, ahogy öregszenek. Ha meghívjuk őket vacsorára vagy együtt töltjük az ünnepeket, azzal azt érhetjük el, hogy megbecsülést éreznek. Így valószínűleg hosszabb ideig élesebb marad az elméjük.

2. Életre szóló emlékeket teremthetünk.

Anyukáink életünk minden szakaszában velünk voltak; tanúi voltak az első lépésünknek, az első napunknak az iskolában, az első randevúnknak, sőt még az első fizetésünknek is. Rengeteg emléket szereztek azok az emberek, akiknek volt szerencséjük az anyukájukat maguk mellett tudni.

Ma már, bármennyire is utáljuk bevallani, tisztában vagyunk vele, hogy az anyukák is öregedhetnek. Kevésbé lesznek aktívak, élénkek és élettel teliek, mint évtizedekkel ezelőtt, de az együtt töltött nagyszerű idők felidézése hatalmas mosolyt csalna az arcunkra. Legyünk hálásak az együtt töltött szép időkért, és örüljünk az életre szóló emlékeknek.

3. Olyan leckéket és készségeket fog tanítani, amelyeket soha nem tanulnál meg az iskolában vagy a barátaidtól.

Anyukád a legjelentősebb útmutatás forrása ezen a világon. Ő sokkal előbb tudott dolgokat, mint te, és képes volt megkülönböztetni a jót a rossztól. Az anyák is lehetnek inspirációs források, hiszen megtanítják a gyermekeiket arra, hogy ne féljenek és bízzanak magukban.

Az édesanyáddal való kapcsolatod volt az első kapcsolatod. Az első naptól kezdve tudott segíteni neked abban, hogy megbirkózz a külvilággal, hogy fejlődj és kiteljesedj. Az ő tanácsai, támogatása és leckéi tettek minket azzá a férfivá és nővé, akik ma vagyunk. A leckék pedig sosem érnek véget – még a negyvenes-ötvenes éveidben is rá fogsz jönni, hogy anyukád jobban tudja, és mindig kérni fogod a tanácsát.

4. Kielégíti azt az igényt, hogy szeretve és elfogadva érezd magad.

A világon senki sem fog annyira szeretni, mint az édesanyád. A barátok jöhetnek és mehetnek, a házastársak és a partnerek is, de az anya-gyerek kötelék elszakíthatatlan. És ez a különleges szeretet megnyugtatja a szívünket. Ráadásul a szeretettel együtt jár az elfogadás és az igazi megbecsülés, elfogadják a gyermekeiket, és olyannak szeretik őket, amilyenek valójában.

Bebizonyosodott, hogy az embereknek szükségük van arra, hogy érezzék, hogy szeretik és elfogadják őket mások olyannak, amilyenek. Mindenképpen az édesanyáink az egyetlenek, akik képesek megadni nekünk ezt a szeretett és elfogadottság érzést, mert soha nem félünk az ítéletüktől. Egy pillantás, egy érintés, egy ölelés vagy akár egy puszi tőlük elég ahhoz, hogy elfogadva és mélyen szeretve érezzük magunkat.

5. Az anyukáddal töltött idő meghosszabbíthatja az életét.

Ha azt szeretnéd, hogy anyukád hosszú, egészséges életet éljen, jobb, ha elkezdesz vele tervezgetni! Egy nemrégiben készült tanulmány szerint, amelyet a Kaliforniai Egyetem végzett, és amely 6 évig tartott, a társas kapcsolatok hiánya az élet későbbi szakaszában visszatartó erejű lehet az egészségünk szempontjából.

Más szóval, a tanulmányból kiderült, hogy azok az idős emberek, akik magányosnak és kirekesztettnek érezték magukat, egészségügyi problémáktól szenvedtek, például súlyosbodó fogyatékosságtól. Emellett azt is kimutatta, hogy az időskori magányosság és az élettartam közötti kapcsolat jelentős. Ebből megérthetjük, hogy ha minél több időt töltünk anyukáinkkal, az meghosszabbíthatja az életüket és boldogabbá teheti őket.

Milyen a kapcsolatod az édesanyáddal? Szoktál vele időt tölteni? Szeretnénk többet tudni róla a hozzászólásokban!

via