Érdekesség

A NASA macskás videót kapott az űrből, amely 19 millió mérföldről érkezett

Egy újabb macska talán kevésnek tűnhet az interneten található rengeteg macskás videóhoz képest. Ami azonban érdekessé teszi ezt a különleges rövid klipet, az az eredete – 19 millió mérföld távolságból küldték a NASA-nak.

A Psyche küldetés, amely októberben indult, a fémekben gazdag 16 Psyche aszteroida felé tart. Becslések szerint elképesztő, 10 000 000 000 000 000 000 dollár értékű nemesfémet tartalmaz. Az űrszonda várhatóan 2029 augusztusára lép az aszteroida pályájára. A fémekben gazdag aszteroida felé vezető útja során a Psyche küldetés jelentős hozzájárulást tesz a kommunikáció területén. A küldetés során a NASA számára jelentős mérföldkőnek számít a Taters macskát bemutató videó.

Az imádnivaló videón egy Taters nevű vörös cirmos látható, amint vidáman kerget egy lézermutatót egy kanapén. Persze Taters valójában nem az űrben van. A felvételt a Földön rögzítették, és még az indítás előtt feltöltötték az űrhajóra. Taters a NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) egyik alkalmazottjának macskája.

A macskáról készült klipet a NASA Psyche missziójából mindössze másodpercek alatt továbbították a Földre. Pontosan 101 másodperccel az adás után a JPL munkatársai megkapták a videót. A felvételt a Psyche fedélzetén szállított repülési lézer adó-vevőn keresztül küldték el a Mount Palomar-i Hale-teleszkóphoz.

Pam Melroy, a NASA helyettes adminisztrátora méltatta az adatátvitelben elért diadalt, és kijelentette: „Ez az eredmény alátámasztja elkötelezettségünket az optikai kommunikáció fejlesztése mellett, amely kulcsfontosságú elem a jövőbeni adatátviteli igényeink kielégítésében.”

Ez a sikeres kísérlet a Psyche küldetés közelmúltban elért eredményét követi, amikor lézerrel kódolt üzenetet küldtek a Földre. Különösen figyelemre méltó azonban a kedves Taters-videó továbbítása, amely bemutatja, hogy ezzel az úttörő technológiával nagyobb adatmennyiségek továbbítására is képesek vagyunk.

A NASA jelentős felfedezésekben járt az élen, nevezetesen a Szaturnusz gyűrűinek 2025-re történő teljes eltűnését jósolta meg.

via