Érdekesség

A szúnyogok hajlamosak bizonyos embertípusokat választani egy tanulmány szerint

A szúnyogok igazán idegesítőek tudnak lenni, és senki sem szereti a fülük körüli zümmögést és a viszketés érzését. Akár hiszed, akár nem, több oka is lehet annak, ha nem vagy a szúnyogcsípések állandó áldozata. A kutatások szerint az emberek 37,5%-a állítja, hogy gyakrabban csípik meg, mint másokat, 27,5% pedig azt, hogy ritkábban. A genetikánk és más tényezők befolyásolják, hogy gyakrabban csípnek-e meg minket, mint ritkábban, és fordítva.

A szúnyogokat a lehelet és a testszag vonzza.

A szúnyogok tapogatóiban lévő kis receptorok képesek érzékelni a belélegzett levegőt (szén-dioxid) és a verejtékmirigyekből származó testszagot. A szúnyogokat általában a büdös szagok, például a büdös zoknik, a kopott ruhák és az ágyneműk érdeklik, még akkor is, ha nincs szén-dioxid a közelben. Ha azonban egyszer már felkeltetted a figyelmüket, a bőrszagok által vonzva hajlamosak a fedetlenebb testrészek, például a bokád és a lábad felé repülni.

A génjeid nagy szerepet játszanak a szúnyogok számára.

A szúnyogok genetikailag vonzódnak bizonyos illatokhoz. Egy egypetéjű ikrekkel végzett vizsgálat kimutatta, hogy a szúnyogoknak nincs preferenciájuk a két testvér között. Azonban a szúnyogok általában az egyik testvért jobban kedvelik a másik testvérrel szemben, amikor kétpetéjű ikrekkel végezték. Inkább olyan embereket csípnek meg, akiknek az immunrendszerük génjeiben bizonyos jellemzők vannak, és ennek oka egyelőre ismeretlen.

A szúnyogokat vonzzák a színek.

Ezek a kis zümmögők leginkább a sötét, merész színekhez vonzódnak, mint a piros, a fekete, a tengerészkék és a virágos. Ha azt szeretnéd, hogy távol tartsák magukat tőled, tanácsos világos ruhákat viselni, például fehéret vagy bármilyen más semleges színt. A szúnyogok akkor is hajlamosak megcsípni, ha szűk ruhát viselsz, ezért ajánlott valami laza és kényelmes ruhát viselni.

A terhes nőket választják.

Egy nő a terhesség harmadik trimeszterében 21%-kal több szén-dioxidot és nedvességet bocsát ki, mint egy nem terhes nő. Emellett egy terhes nő hasa egy kicsit melegebb, mint a nem terhes nőké. Ez azt jelenti, hogy a terhes nők több anyagot bocsátanak ki a bőrükből, ami miatt a szúnyogok könnyebben észlelik őket. Védekezni ezektől a rovaroktól, ha terhes vagy, nagyon fontos, és hasznos lehet az ágyháló használata.

Te az a fajta ember vagy, akit gyakran csípnek meg a szúnyogok? Mit teszel, hogy megvédd magadat?

via