Emberek Érdekesség

A tudomány megmagyarázza, hogy miért nem működnek a kapcsolatokban egyes korkülönbségek, és miért működnek mások

Sok megbélyegzést jelent, ha 10+ évvel idősebb vagy fiatalabb emberrel randizunk, és negatívan feltételezhetjük, hogy a kapcsolat nem fog működni. A tudomány azonban ennek az ellenkezőjét állítja: Egyes tanulmányok szerint a jelentős korkülönbséggel rendelkező párok erősebb bizalommal és elkötelezettséggel viseltetnek egymás iránt, és kevésbé valószínű, hogy féltékenységet éreznek a hasonló korú párokhoz képest.

Olvass tovább, hogy megtudd, mely korkülönbségek végződnek a legnagyobb valószínűséggel boldogan, és melyek lehetnek bizonytalanabbak.

Az ideális korkülönbség 1-3 év

Egyes tanulmányok szerint azoknak a pároknak, akiknek csak maximum 3 év a korkülönbségük, nagyobb az esélyük a sikeres kapcsolatra és a legnagyobb az elégedettség a kapcsolatukban. Ennek több oka is van, például az, hogy közös emlékeik vannak a gyerekkorukból. Ez fontos lehet a közelség érzésének megteremtésében, hiszen lehet, hogy például mindketten ugyanazokon a tévéműsorokon és zenéken nőttetek fel.

Ezek a kapcsolatok azért is sikeresebbek, mert ahogy idősödünk vannak bizonyos mérföldköveink és elvárásaink. Eközben a nagy korkülönbséggel való randizás azt jelentheti, hogy a kapcsolat az első 6-10 évben gyorsabban szétesik. A 4-6 év korkülönbséggel rendelkező pároknál pedig csak enyhe csökkenést tapasztaltak a párkapcsolati elégedettségben.

A nagy korkülönbséggel való randizás hátulütői

A nagy korkülönbséggel rendelkező párokkal kapcsolatos kutatások azt mutatják, hogy néhány év után nagyobb a válás valószínűsége, mint ha valaki korban hozzád közel álló személlyel vagy együtt. A tanulmány szerint a kapcsolat fiatalabbik fele válik először boldogtalanabbá, és ő kezdeményezi a válást. A kapcsolat megromlásának okai között olyan akadályok szerepelnek, mint például a közös értékek vagy emlékek hiánya, vagy egyszerűen az, hogy különböző dolgokat akarnak az élettől.

Egy másik nagy akadály lehet a hatalmi szakadék, amikor egy idősebb ember egy lényegesen fiatalabb partnerrel hajlamos arra, hogy ő akarja irányítani a dolgokat. Ez végül oda vezet, hogy a fiatalabb személy úgy érzi, hogy irányítják, az idősebb személyt pedig felelősséggel terhelik.

Amikor a nagy korkülönbségek működnek

Számos pozitívuma van annak, ha valaki más korúval randizunk, többek között új és egyedi életszemléletet kaphatunk. Ha idősebbel randizol, akkor nagyobb valószínűséggel állapodsz meg, míg egy fiatalabb partner jobb érzelmi, fizikai és pénzügyi támogatást nyújthat.

Ahhoz, hogy ez a párosítás működjön, fontos, hogy rugalmasak legyünk és kompromisszumokat kössünk egymás igényeinek kielégítése érdekében. Ez különösen azért fontos, mert mindketten mást akarhatnak az élettől. Lehet, hogy te pénzügyi stabilitást szeretnél, ő pedig gyermeket. Ezért a világos kommunikáció elengedhetetlen ahhoz, hogy megbizonyosodjatok arról, hogy ugyanazok az értékek vezérelnek titeket, és hogy az életkorral kapcsolatos kérdéseket már korán megoldjátok.

A boldog párkapcsolat nem csak az életkoron múlik.

Természetesen sok kivétel van, és más dolgok is fontosak egy egészséges és sikeres kapcsolathoz. Valójában az olyan tényezők, mint az anyagi biztonság, a gyermekvállalás és a magas érzelmi intelligencia összefüggnek az erős, virágzó kapcsolatokkal. A korkülönbség csak egy összetevő a boldog kapcsolat receptjében, ezért ne hagyd, hogy ez visszatartson a szerelemben.

Catherine Zeta-Jones és Michael Douglas bebizonyítják, hogy néha nincs tökéletes korkülönbség, ha szerelemről van szó. A nő 53, a férfi pedig 78 éves, és a románcuk még mindig erősebben lángol, mint valaha.

via