Érdekesség

Az orvosok megszégyenítettek a súlyom miatt, aztán egy idegen felfedte nekem az igazságot

A 36 éves Theresa Fredenburg-Hinds egész életében duzzadt, fájdalmas lábaktól szenvedett, és az orvosok mindig azt mondták neki, hogy ez a súlya miatt van. Egy véletlen találkozás egy bolti eladóval, aki felismerte a tüneteit, felfedte Theresa előtt a valódi állapotot, amelytől szenvedett.

Theresának az orvosok mindig azt mondták, hogy a duzzadt lába „csak kövér”.

Theresa már fiatal kora óta tudta, hogy olyan betegségben szenved, amely miatt megduzzadtak a lábai. Annak ellenére, hogy sok orvosnál járt, nem kapott valódi diagnózist az állapotáról. „A lipoödémát gyakran félrediagnosztizálják vagy figyelmen kívül hagyják az orvosi közösség zsírfóbiája miatt” – írta Theresa.

Az általa vélt betegség, a lipoödéma a lábakban és a karokban lévő zsír rendellenes felhalmozódását eredményezi, és főként nőknél gyakori. Bár Theresa 8 éves kora óta szenvedett a nagy lábaktól, ez csak még fájdalmasabbá vált, ahogy elérte a pubertáskort és nőtt. Orvosai azt mondták neki, hogy csupán elhízásban szenved, és azt tanácsolták neki, hogy inkább vegyen kompressziós harisnyát.

Egy idegen segített neki felfedezni valódi állapotát.

Theresa nem kapott semmiféle megerősítést az aggodalmaira, amíg el nem ment kompressziós harisnyát vásárolni, és az eladó nem mutatott rá a tüneteire. „Elmentem egy szaküzletbe, és az ott dolgozó nő egy pillantást vetett a lábamra, és elmondta, hogy egy lipoödéma vagy nyiroködéma nevű betegségem van, és adott egy brosúrát, hogy adjam oda az orvosomnak” – mondta Theresa.

„Hallottam már a lipoödémáról, és saját magam is végeztem kutatást az interneten, de hogy ez a kedves nő az üzletben megerősítette, örömkönnyeket csalt a szemembe.” A találkozás után Theresa visszament az orvosához, de ismét azt mondták neki, hogy „csak elhízott”. Ezúttal azonban nem adta fel, és helyette konzultált egy specialistával, aki hivatalos diagnózist adott neki: lipo-lympedema, azaz a lipoödéma és a nyiroködéma kombinációja.

Most tapasztalatait megosztva terjeszti a lipödémával kapcsolatos ismereteket.

Theresa most az interneten hívja fel a figyelmet a lipoödémára, valamint a testpozitivitásra. „A társadalom a gömbölydedebb testek szeretete felé mozdult el, ami legalábbis számomra egy kicsit megkönnyíti a lipoödémával való életet” – mondta. Bár mindennapos problémákkal kell megküzdenie, például azzal, hogy az emberek nyilvánosan bámulják, és hogy a fogyatékkal élőket is bántalmazzák, Theresa szerint az emberek ma már megértőbbek. Theresa most azon dolgozik, hogy megossza tapasztalatait másokkal, akik hasonló betegségben szenvedhetnek.

via