Érdekesség

Bemutatták az első Down-szindrómás Barbie babát

Barbie az évek során számos szakmát betöltött, de az első munkája tinédzser divatmodell volt. Tökéletes testalkata miatt néhányan azt kérték, hogy az ikonikus baba reálisabb legyen. Ennek eredményeképpen a Mattel egy sor változatos verziót mutatott be, köztük egy Down-szindrómásat is. Ebben a cikkben többet megtudhatsz a Barbie evolúciójáról és a márka inkluzivitásra irányuló erőfeszítéseiről.

A Barbie valódi tervezője egy férfi, aki a Pentagonban dolgozott.

Jack Ryan, a Pentagonban dolgozó mérnök szenvedélye volt a kiváló minőségű és magas funkcionalitású játékok megalkotása. Szakértelmére és képességeire felfigyelt a Mattel, amely felbérelte őt, hogy tervezze meg új babáját, Barbie-t.

Ryan innovatív tervei között szerepeltek a mozgatható térdízületek és a csavarható derék, ami lehetővé tette, hogy Barbie számos pózt és pozíciót felvehessen. Az ikonikus baba lenyűgöző magassága 175 cm, mellmérete 99 cm, dereka 46 cm, csípője 84 cm, cipőmérete pedig 35,5-es.

A Barbie testalkata szinte lehetetlen, és nem átélhető.

A Dél-Ausztráliai Egyetem tanulmánya szerint Barbie testalkatának elérése hihetetlenül ritka, 100 000 nőből vagy lányból csak egynek van hasonló testalkata. Ráadásul a Barbie-szerű testalkat fenntartása a menstruációhoz szükséges testzsír 17-22%-ának elvesztésével járhat. Ez aggodalomra ad okot az ikonikus baba által fenntartott irreális és potenciálisan káros testképi normák miatt.

Erre válaszul a Mattel elkezdte gyártani a babákat különböző változatokban, hogy jobban tükrözzék a különböző egyének, köztük a fogyatékkal élők tapasztalatait és identitását. Ez segített abban, hogy a márka befogadóbbá és szélesebb közönség számára is átélhetőbbé váljon.

A Mattel olyan Barbie babákat készít, amelyek befogadóak.

A Mattel már régóta próbálja sokszínűbbé és befogadóbbá tenni az ikonikus babát. Az 1980-as években a vállalat elkészítette Barbie spanyolajkú változatát, de csak 2016-ban hajtottak végre jelentős változást a testtípusok reprezentációját illetően. Barbie akkor a Time magazin címlapján szerepelt, szakítva a hagyományos vékony és magas modellel, amely évtizedekig a normát jelentette.

Most, 2023-ban a Mattel bejelentette, hogy egy új, Down-szindrómás Barbie-t fog kiadni, folytatva a márka azon törekvését, hogy olyan babákat hozzon létre, amelyek jobban tükrözik a sokszínű egyének identitását. A Barbie termékcsalád új tagja jelentős előrelépés a fogyatékosság mainstream médiában való megjelenítésében.

A Mattel Down-szindrómás Barbie-babája az amerikai Nemzeti Down-szindrómás Társasággal (NDSS) együttműködésben készült. A baba sárga és kék színű ruhát visel, amely a Down-szindróma tudatosítását jelképezi, és egy rózsaszín nyakláncot 3 felfelé irányuló ék alakkal. A baba rózsaszín bokatámaszt is visel, amelyet sok Down-szindrómás ember hord.

Ez az új Barbie együttműködött Ellie Goldsteinnel, egy Down-szindrómás modellel is, hogy bemutatkozhasson a világnak.

via