Érdekesség

Bruce Willis „már nem képes” verbálisan kommunikálni

Miután Bruce Willis családja az év elején megrendítően nyilatkozott arról, hogy a színésznél afáziát diagnosztizáltak, a színész egyik bizalmasa elárulta, hogy Bruce „nyelvi képességei” mostanában hanyatlást mutatnak. A demenciával való küzdelme vezetett ahhoz a döntéséhez, hogy visszavonul a színészkedéstől, és a legutóbbi hírek szerint ‘már nem beszél’.

Bruce Willis jelenleg kihívásokat tapasztal a verbális kommunikációval kapcsolatban, és a leírás szerint ‘nem teljesen verbális’.

2023 márciusában Bruce Willis családja nyilvános bejelentést tett, amelyben elárulta, hogy a színész korábban ismert agyi betegsége, az afázia frontotemporális demenciává (FTD) fejlődött. Glenn Gordon Caron, a Willis főszereplésével készült híres 1980-as évekbeli A simlis és a szende című sitcom alkotója nemrégiben osztotta meg a színésznél tett látogatása során tett észrevételeit. Caron elárulta, hogy a beszélgetésük során Willisnek nehézségei voltak a verbális kifejezéssel, és észrevehetően eltért korábbi szókimondó énjétől. Az egykor elkötelezett olvasó, aki csendben örömét lelte ebben a hobbiban, Willis most azzal küzd, hogy képtelen részt venni azokban az irodalmi foglalatosságokban, amelyek egykor örömet okoztak neki.

A kognitív hanyatlás okozta kihívások ellenére a Willishez közel állók hangsúlyozzák személyiségének maradandó lényegét. Caron megfigyelte, hogy Willis már a találkozásuk első perceiben felismerte az ismerős arcokat, ami a múltjával való tartós kapcsolatra utal. A betegség mélyreható hatása azonban nyilvánvaló, Caron megjegyezte, hogy Bruce egykor vibráló „joie de vivre”, azaz életörömének hiánya tapasztalható. „Nem teljesen verbális; régebben mohó olvasó volt – nem akarta, hogy ezt bárki is megtudja -, és most nem olvas”.

A színész szerettei és barátai továbbra is kitartóan támogatják, miközben átvészeli betegségét.

Bruce Willis családja és barátai továbbra is töretlen támogatást nyújtanak ezen a nehéz úton. Caron kifejezte, hogy milyen megdöbbentő volt látni egy olyan ember átalakulását, aki a túláradó lendületéről ismert. Willis, aki korábban minden napot lelkesedéssel közelített meg, most úgy navigál az életben, mintha „egy szúnyoghálós ajtón keresztül látna”, ami megható metaforája az állapota által előidézett megváltozott perspektívának.

Bruce Willis jelenleg odaadó felesége, Emma Heming Willis gondozásában él, és mind a közvetlen, mind a tágabb családja szeretettel veszi körül. Rugalmassága megmutatkozik abban, hogy kapcsolatot tart fenn volt feleségével, Demi Moore-ral, akivel három közös lánya van. Válásuk ellenére Demi Moore és Bruce Willis továbbra is támogatják egymást, és szoros barátok maradtak. Egy interjúban Bruce felesége, Emma azt mondta, „nehéz tudni”, hogy a színész ismeri-e az állapotát.

A The Drew Barrymore Show-ban való szereplés során Bruce Willis Demi Moore-ral közös legfiatalabb lánya, Tallulah Willis tájékoztatást adott apja állapotáról. A demenciáját „igazán agresszívnek” nevezte, de hangsúlyozta, hogy a férfi továbbra is ugyanaz, aki a szeretetét fejezi ki az együtt töltött idő alatt.

„Ő ugyanolyan, és azt hiszem, ebben a tekintetben megtanultam, hogy ez a legjobb dolog, amit kérhetsz. Szeretetet látok, amikor vele vagyok, és ez az apám, és ő szeret engem”. Hozzátette, hogy az együtt töltött idő általában a zene körül forog: „Zenélni… és ebben és ebben a szeretet energiájában ülni, ez igazán különleges”. A kihívások ellenére a család továbbra is vigaszt és kapcsolatot talál ezekben a Bruce-szal töltött pillanatokban.

Fontos, hogy az ilyen pillanatokban legyen valaki mellettünk. A család a legfontosabb dolog, amit kérhetünk.

via