Érdekesség

Egy 13 gyerekes egyedülálló anya 65 évesen adott életet a négyes ikreknek, és ezért a kritikusok lecsaptak rá

Annegret Raunigk, a 17 gyermekes édesanya tavaly azzal a bejelentéssel lepte meg a világot, hogy termékenységi kezelésen esett át, és 65 évesen négy gyermeket vár. Az emberek azonban megoszlottak a szívósságáért érzett csodálat és a csodálkozás között azzal kapcsolatban, hogyan fogja tudni felnevelni a gyerekeket ilyen idős korban.

Annerget-nek 65 évesen 17 gyermeke van.

Egy 65 éves német nő mesterséges megtermékenyítéssel sikeresen négyes ikreket hozott világra. Annegret Raunigk három fiúnak és egy lánynak adott életet császármetszéssel.

Nevezetesen Annegret Raunigk, akinek már 13 gyermeke és hét unokája volt, mostantól a világ legidősebb nője, aki négyes ikreket hozott világra. Története először akkor kapott jelentős figyelmet, amikor a sajtóban megjelent a négyes terhességéről szóló rendkívüli hír. Akkor megemlítette, hogy az újabb gyermek vállalására vonatkozó döntését a kilencéves legkisebb lánya kistestvér utáni vágya befolyásolta.

Megdöbbentette a hír, hogy négyes ikrekkel terhes.

Raunigk, akinek legidősebb lánya 44 éves, kifejezte kezdeti sokkját, amikor az orvosok először tájékoztatták a négyes terhességről. Azonban világossá tette, hogy soha nem gondolt arra, hogy csökkentse az embriók számát, és rendíthetetlen elszántsággal nézett szembe a kihívással.

„Igazából nem félek. Egyszerűen csak feltételezem, hogy egészséges és fitt maradok. Szervezési kérdésekben van elég tapasztalatom, ez nem újdonság számomra” – mondta. Figyelemre méltó, hogy Raunigk már egy évtizeddel ezelőtt is címlapokra került, amikor 55 évesen életet adott 13. gyermekének, Leliának.

Megosztotta a nézőpontját az újságírókkal: „Először csak egy gyermeket akartam. Nem mindet terveztem. De aztán megtörténnek a dolgok. Nem vagyok tervező, inkább spontán. A gyerekek pedig fiatalon tartanak”.

Az emberek felelőtlenséggel vádolták a nőt.

Raunigk azzal a váddal szembesült, hogy felelőtlenül cselekszik, mivel több mint 70 éves lesz, amikor a négyes ikrek elérik az iskoláskort. Ennek ellenére úgy döntött, hogy elutasítja a kritikákat, és azt állította: „Soha nem lehet tudni, mi fog történni. Veled is történhetnek dolgok, amikor 20 éves vagy. Mindenki maga dönti el, hogy mikor lesz szülő”.

Terhessége alatt végig annak a meggyőződésének adott hangot, hogy mindenkinek meg kell adni a szabadságot, hogy olyan életet éljen, amilyenre vágyik. Amikor az esetleges aggodalmakról kérdezték, Raunigk asszony kijelentette, hogy bízik az egészségének és fittségének megőrzésében, és hangsúlyozta, hogy nem foglalkozik mások véleményével.

Szociális okokból nem minden klinika végez IVF-et idősebb nők számára.

Az orvosok megemlítik, hogy valójában nem minden klinika kínál IVF-kezelést 50 év feletti nőknek, elsősorban szociális okokból. „A döntés meghozatalakor a gyermek jólétét kell figyelembe vennünk” – mondja egy orvos. Végső soron az egyes klinikákon múlik, hogy egy nő, aki 65 éves korában ésszerűen számíthat arra, hogy még körülbelül 20 évig élhet, jogosult-e a kezelésre.

„Nincs olyan rendelet, amely azt mondja, hogy egy bizonyos életkornál idősebb nőt nem lehet kezelni. Nincs felső korhatár, de figyelembe kell venni a gyermek jólétét” – teszik hozzá az orvosok.

Bár Annegret Raunigk a világ legidősebb nője, aki négyes ikreket szült, mégsem ő a legidősebb, aki életet adott egy gyermeknek. Egy indiai nő 72 évesen lett anya, annak ellenére, hogy az orvosok szerint túl idős.

via