Állatok Emberek Érdekesség

Egy férfi és egy kedves hal majdnem 30 évig a legjobb barátok lettek, miután segített neki visszatérni az életbe

A kutyákat gyakran tartják a legjobb barátainknak, de kapaszkodjatok meg, mert egy japán búvár szokatlan és különleges barátságot fedezett fel egy hallal. Igen, jól hallottad, egy olyan halbarátságot, amelytől hinni fogsz a víz alatti csodákban. Olvasd el a cikket, mert ez a dinamikus duó nagy hullámokat kelt!

A víz alatti barátság valódi.

Hiroyuki Arakawa több mint 25 évvel ezelőtt egyik merülése során találkozott Yorikóval, egy rejtélyes ázsiai birkafejű ajakoshallal. Találkozásuk figyelemre méltó kapcsolatot szült, amely dacol az emberek és a vízi világ közötti határokkal.

Az első találkozásuk óta Arakawa és Yoriko közötti kötelék mély és tartós barátsággá nőtte ki magát. Amikor Arakawa a szentélyhez közeledik, egy fémdarab egyszerű megérintésével odahívja Yoriko-t, aki gyorsan mellé érkezik. Egy videón látható, amint Arakawa gyengéd csókot vált vízi társával, ami rendkívüli barátságuk jelképe.

Arakawa úgy adta vissza egészségét, hogy naponta rákokkal etette.

Hogy a dolog még szórakoztatóbb legyen, kalandvágyó barátunk azt állítja, hogy a Yoriko nevű lénynek olyan arca van, amely kísértetiesen emlékeztet egy emberre – legalábbis egy bizonyos szögből nézve. És most jön a legjobb rész: esküszik rá, hogy felismeri őt. Mintha valami belső viccük vagy titkos megállapodásuk lenne.

Folytatta a magyarázatot: „Azt hiszem, tudja, hogy megmentettem őt, és hogy segítettem neki, amikor súlyosan megsérült. Szerintem bárki fel tudja kelteni egy állat figyelmét azzal, hogy megeteti őket”. Évtizedek teltek el Yoriko egészségügyi küzdelmei óta, de a nőstény virul. Az élettartamukról korlátozott információkkal rendelkezve az ázsiai birkafejű ajakoshal elérheti a 93 cm hosszúságot.

Egy tanulmány még azt is kimutatta, hogy a halak képesek az arcfelismerésre.

A tanulmányban jávai lövőhalakat képeztek ki emberi arcok felismerésére úgy, hogy vizet köptek egy monitoron megjelenő kiválasztott képekre. Még akkor is pontosan választották ki a korábban megtanult arcot, amikor új arcokkal szembesültek, felülmúlva a várakozásokat.

Az Oxfordi Egyetem kutatója elmondta: „A halak agya egyszerűbb, mint az emberé, és teljesen hiányzik belőlük az agynak az a része, amelyet az emberek az arcok felismerésére használnak”. Számos hal azonban figyelemre méltó vizuális viselkedést mutat, így ideális jelöltek annak tesztelésére, hogy az egyszerű agyak képesek-e összetett feladatok elvégzésére.

via