Érdekesség

Elon Musk történelmi ugrást mutat be, amikor a világ első embere agyi chip implantátumot kap

Elon Musk ismét történelmet ír, ezúttal egy úttörő pillanatot mutat be, amikor az első ember agyi chip-implantátumot kap. Musk megosztja: „A kezdeti eredmények ígéretes neuron tüske érzékelést mutatnak”. Lássuk, mi történik valójában.

Az X-en tette közzé.

Elon Musk, a Neuralink mögött álló milliárdos megosztotta, hogy sikeresen beültették az első emberbe az agyi chipjüket, és az illető jól halad a felépüléssel. Ez nem volt váratlan, hiszen az amerikai FDA májusban zöld utat adott a Neuralinknek, hogy elvégezze az első emberi kísérletet az implantátumukkal.

Musk a műtétet követő napon az X-en közzétett bejegyzésében megemlítette, hogy bíztató jeleket figyeltek meg az idegsejtek aktivitásáról. A tüskék a neuronok aktivitására utalnak, amelyek a National Institute of Health által leírt sejtek, amelyek elektromos és kémiai jelek segítségével továbbítják az információkat az agyban és a testben.

Elon Musk további részleteket osztott meg erről.

A videojátékokról folytatott beszélgetéseket és a szélsőjobboldali befolyásosokkal folytatott ugratásokat követő tweetekben Musk elárulta, hogy az első Neuralink termék a Telepathy nevet kapta.

Elmagyarázta, hogy ez lehetővé teszi az olyan eszközök, mint a telefonok vagy számítógépek irányítását pusztán gondolkodással, a kezdeti felhasználók pedig azok lesznek, akik elvesztették végtagjaik használatát. Musk a gyorsabb kommunikáció lehetőségét vizionálta, Stephen Hawking példáját említve, aki figyelemre méltó sebességgel gépelt.

A Neuralink sikeres emberi implantátuma jelentős előrelépés az agy-számítógép interfészek terén. Anne Vanhoestenberghe megjegyzi, hogy a Neuralink belépett az emberbe beültetett eszközöket beültető cégek kis csoportjába. Bár Elon Musk bejelentheti a tesztelési frissítéseket, az igazi sikert – hangsúlyozza Vanhoestenberghe – a hosszú távú stabilitásban és a résztvevők előnyeiben kell mérni.

A Prime tanulmány a Neuralink vezeték nélküli agy-számítógép interfészének biztonságosságát értékeli. A Neuralink a szállítási szabályok megsértése miatt pénzbírsággal néz szembe, a részletek még nem ismertek. Musk megemlített egy új terméket, a Blindsightot, amely a látás helyreállítására összpontosít.

Az 5 milliárd dollárra értékelt Neuralink tavaly kapta meg az FDA engedélyét az első humán kísérletre. A szeptemberben megkezdett kísérlet során egy robot sebészi úton ultrafinom szálakat helyez el az agyi jelátvitelhez.

via