Hogyan változnak a királyi családokra vonatkozó szabályok a különböző országokban

Nem titok, hogy a királyi családok élete nem olyan édes, mint amilyennek a mesék beállítják. Nem csak gyönyörű ruhák és korona viseléséből áll, hanem szigorú szabályok és hagyományok követéséből is, amelyek évtizedek, ha nem évszázadok óta léteznek. Jelenleg 26 monarchia létezik a világon, és minden királyi családnak más és más szabályai és értékei vannak.

Végeztünk egy kis kutatást, és összehasonlítottuk, hogy a szabályok hogyan változnak az egyes országokban. Néhány dolog nagy meglepetést okozott.

1. Közemberrel házasodni

Történelmileg nem volt elfogadható, hogy a királyi családtagok közemberrel házasodjanak, de manapság ez a szabály sok monarchiával rendelkező országban megváltozott. Kate Middleton például, aki ma már a cambridge-i hercegné címet viseli, közember volt, mielőtt hozzáment volna Vilmos herceghez.

Japánban azonban nem ez a helyzet – ott a császári család női tagja nem házasodhat közemberrel anélkül, hogy lemondana a címéről, ahogyan az Mako hercegnő esetében is történt. Sőt, ha egy közrendűnek van bármilyen külföldi állampolgársága, akkor azt le kell mondania, mielőtt királyi családtaggal köt házasságot.

2. Házasságkötés azonos nemű partnerrel

Mivel egyre több országban legalizálják a melegházasságot, érthető, hogy felmerül a kérdés, hogy a királyi családtagok összeházasodhatnak-e azonos nemű partnerrel, és hogy a párjuk ugyanúgy a királyi család tagjává válik-e, mint egy heteroszexuális partner.

Hollandiában, az első országban, amely 2001-ben legalizálta a melegházasságot, csak nemrég változtak meg az azonos neműek kapcsolatába lépő királyi családtagokra vonatkozó szabályok: korábban a királyi családtagok nem köthettek házasságot azonos nemű partnerrel anélkül, hogy feladták volna királyi státuszukat.

Embed from Getty Images

Azt nem tudni, hogy a brit királyi család tagjai köthetnének-e házasságot azonos nemű partnerrel. 2012-ben kísérletet tettek egy olyan törvényjavaslat megalkotására, amely tiszteletbeli címet adna a királyi családtagokkal házasodott, bármilyen nemű embereknek, de ez nem ment át. Lord Ivar Mountbattent, II. Erzsébet unokatestvérét, aki nyíltan meleg és házas, gyakran említik, amikor a királyi családtagok közötti azonos neműek házasságáról beszélnek, azonban ő nem tagja a tulajdonképpeni brit királyi családnak.

3. Ha egy közember megérinti őket

Közembereknek tulajdonképpen tilos megérinteniük a brit királyi család tagjait, hacsak nem a királyi személy kezdeményezi először a kézfogást. Ezt a szabályt azonban állandóan megszegik, hiszen láthatjuk, hogy a királyi családtagok boldogan üdvözlik a hírességeket, sőt a rajongókat is.

Ez a szabály nem létezik a spanyol királyi családnak, ahol az a szokás, hogy köszönés közben arcon csókolnak valakit. A királyi családtagok minden gond nélkül részt vesznek ebben a kulturális hagyományban.

4. Hétköznapi munka végzése.

Nem titok, hogy a brit királyi család tagjai nem vállalhatnak királyi címükön kívüli munkát. Meghan Markle-nek fel kellett adnia színésznői karrierjét, amikor bejelentették, hogy eljegyezték egymást Harry herceggel. Ugyanez történt Grace Kellyvel is, aki soha többé nem szerepelt filmekben, miután Monaco hercegnője lett.

Embed from Getty Images

Hollandiában a királyi családtagok minden gond nélkül dolgozhatnak hétköznapi munkakörben. Vilmos Sándor holland király utasszállító járatokon pilótaként dolgozik, öccse, Konstantin herceg és felesége szintén normális munkát vállal, azzal a feltétellel, hogy a munkák nem állnak útban, ha „a koronának szüksége van rájuk”.

Svédországban Bernadotte Magdolna svéd királyi hercegnő férjének királyi címet ajánlottak, de ő visszautasította, mert nem akarta feladni a karrierjét. Döntése nem váltott ki ellenvetést vagy vitát.

5. Politikai szerepvállalás

Embed from Getty Images

A brit királyi család tagjai nem vehetnek részt a politikában, és nem oszthatják meg véleményüket semmilyen politikával kapcsolatos kérdésben. Ugyanez a szabály számos más országban (például Norvégiában) is érvényesül, ahol a királyi családtagok hagyományosan inkább a névleges vezetők, mintsem a tényleges vezetők szerepét töltik be.

Thaiföldön Ubol hercegnő bejelentette, hogy 2019-ben miniszterelnök-jelöltként indul, de gyorsan kizárták, mivel öccse, aki Thaiföld királya, úgy döntött, hogy ez nem helyénvaló.

Bruneiben a szultán tölti be az ország miniszterelnöki tisztségét. Spanyolországban Luisa Isabel Isabel Álvarez de Toledo hercegnő erősen részt vett a politikai aktivizmusban.

Szerinted melyik monarchiával rendelkező országban vannak a legkevésbé szigorú szabályok? Szeretnél királyi családtag lenni?