Érdekesség

Honnan tudhatod a szakértők szerint, hogy válással végződik-e a házasságod?

Meryl Streep és férje, Don Gummer akivel 45 éve házasok, több mint hat éve külön élnek, ami rávilágít arra, hogy még a hosszú távú házasságokban is lehetnek zavarok. Bár egy házasság jövőjét senki sem tudja biztosan megjósolni, vannak fontos figyelmeztető jelek, amelyek a lehetséges problémákra utalhatnak. Ezeknek a jeleknek a korai felismerése alapvető fontosságú a mögöttes problémák kezeléséhez és a válás lehetséges elkerülése érdekében. Szakértők tanulmányokat végeztek, hogy feltárják ezeket a létfontosságú jeleket, amelyek jelezhetik a lehetséges problémákat, és akár előre jelezhetik a válás kimenetelét.

Házasságkötés rossz életkorban.

A legjobb időpont a házasságkötésre az, amikor valóban úgy érzed, hogy készen állsz, és megtaláltad azt a valakit, akivel úgy gondolod, hogy az egész életedet le tudod élni. A kutatások azonban azt mutatják, hogy bizonyos korcsoportoknál nagyobb a válás kockázata.

Például azok a párok, akik tinédzserként vagy a 30-as éveik közepén vagy később házasodnak, nagyobb valószínűséggel válnak el, mint azok, akik a 20-as éveik végén vagy a 30-as éveik elején házasodnak. A tizenéves párok különösen veszélyeztetettek. Egy tanulmány szerint 32 éves koruk után a válás esélye évente körülbelül 5%-kal nő.

Részmunkaidőben dolgozó férj.

A kutatók megállapították, hogy nem a pár pénzügyei a fő tényező, amely befolyásolja a válás esélyét. Ehelyett az, hogy hogyan osztják meg a felelősséget a kapcsolatukon belül. Azoknak a pároknak, ahol a férj nem dolgozott teljes munkaidőben, a kutatás szerint 3,3% volt az esélye a válásra a következő évben, míg azoknál a pároknál, ahol a férj teljes munkaidőben dolgozott, ez az arány alacsonyabb, 2,5% volt.

Érdekes módon az, hogy a feleségek teljes munkaidőben dolgoztak-e vagy sem, nem volt jelentős hatással a válás valószínűségére. Ennek oka az lehet, hogy a hagyományos elképzelés, miszerint a férj az egyedüli kenyérkereső, még mindig szerepet játszik a házasság stabilitásában.

Túl sok gyengédséget mutatnak friss házasként.

Friss házasként elengedhetetlen a gyengédség kimutatása, például az ölelkezés, a csókolózás és a kézenfogás, de a túl sok is problémás lehet. Pszichológusok 13 éven át tartó vizsgálatot végeztek, 168 párt követtek az esküvőjük napjától kezdve.

A vizsgálat egyik érdekes eredménye az volt, hogy azok az ifjú házasok, akik végül hét vagy több év házasság után váltak el, kivételesen nagyfokú ragaszkodást mutattak. Körülbelül egyharmaddal több szeretetet mutattak, mint azok a párok, akik boldog házasságban maradtak. A szakértők elmagyarázzák, hogy azok a párok, akik intenzív romantikus boldogsággal kezdik a házasságukat, nagyobb valószínűséggel válnak el, mivel az ilyen intenzitás fenntartása kihívást jelenthet.

Kimaradás a középiskolából.

A kutatások azt mutatják, hogy azok a párok, akik több időt fordítanak az oktatásra, kisebb eséllyel válnak el. A magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők házasságai kisebb valószínűséggel végződnek válással – állítja egy tanulmány. Az olyan házasságok több mint 50%-a például, ahol legalább az egyik házastárs nem fejezte be a középiskolát, válással végződött, míg a főiskolát végzettek házasságainak csak mintegy 30%-a jutott ugyanerre a sorsra. Ennek az összefüggésnek az lehet az oka, hogy az alacsonyabb iskolai végzettség gyakran alacsonyabb jövedelemmel jár, ami viszont stresszesebb életet eredményezhet.

Elhúzódás egy vita során.

Te vagy a partnered hajlamosak vagytok bezárkózni, amikor nehéz beszélgetésekkel szembesültök? Ha igen, az nem pozitív jel. Azok a párok, akik „követelő/visszahúzódó” mintát követnek – amikor az egyik partner erőlteti a vitát, a másik pedig hallgatással válaszol -, általában kevésbé elégedettek a kapcsolatukban.

Ennek a mintának a megtörése kihívást jelent, mert mindkét partner gyakran úgy véli, hogy a másik a hibás a problémáért. Ez magában foglalja annak felismerését, hogy a saját cselekedetek milyen szerepet játszanak a problémában, és a konfliktusmegoldás körültekintőbb megközelítését. Ez azt jelenti, hogy meg kell értenünk, hogy a saját viselkedésünk hogyan járul hozzá a problémához, és kedvesebb módszereket kell alkalmaznunk a konfliktusok megoldására.

via