Életmód

Így tartsd karban a kerti bútoraidat, hogy sokáig használhasd őket!

Kerti bútoraink rendszeres tisztítása nem csak esztétikai szempontból fontos, hiszen segít megőrizni az állapotukat, illetve növeli az élettartamukat. Az alábbiakban sorra vettük a különböző típusú bútorokat annak érdekében, hogy a leginkább gyakorlatias tanácsokkal szolgálhassunk.

Hogyan tartsuk karban a fa kerti bútorokat?

A fa kerti bútorok a kertnek különleges hangulatot kölcsönöznek, azonban ahhoz, hogy hosszú évekig szépek maradjanak, rendszeres karbantartásra van szükség. A fa kerti bútorok karbantartása elengedhetetlen a fa szerkezetének megőrzése érdekében.

A tisztítás az első és legfontosabb lépés a fa kerti bútorok karbantartásában. Az eső, a nap és a szél hatására a bútorokon felhalmozódik a por és a szennyeződés, amelyek károsíthatják a fa szerkezetét. A tisztításhoz használjunk langyos vizet és egy kevés mosogatószert vagy tisztítószert, majd alaposan töröljük át a bútor minden felületét. A faragott részekhez használjunk apró ecsetet vagy fogpiszkálót.

A fából készített kerti bútorokat érdemes víztaszító anyaggal kezelni, hogy megakadályozzuk a fa szerkezetének károsodását. A víztaszító anyag segít megvédeni a fát az eső, a hó és a nedvesség hatásaitól. Ezt az anyagot évente legalább egyszer, a tisztítás után vigyük fel a fa felületére.

A fakonzerv vagy a faolaj segít megvédeni a fa kerti bútorokat a nedvességtől és az UV-sugaraktól. A használatával megakadályozhatjuk, hogy a fa kiszáradjon és megrepedjen. Érdemes rendszeresen ellenőrizni a fából készült kerti bútorok állapotát, hogy a károsodásokat, repedéseket vagy egyéb problémákat időben észrevegyük. Ha ezeket a problémákat időben észleljük, akkor könnyebben és olcsóbban javíthatjuk meg a bútorainkat.

A fa kerti bútorokat a téli időszakban érdemes száraz helyen tárolni, hogy megvédjük őket az időjárás hatásaitól.

Hogyan tartsuk karban a fémből készített kerti bútorokat?

A fém kerti bútorok tartós és időtálló megoldást jelentenek a kert berendezése során. Ahhoz azonban, hogy a fémbútorok hosszú élettartamúak legyenek és szépek maradjanak, rendszeres karbantartásra van szükség.

Az első és legfontosabb lépés a fém kerti bútorok karbantartásában a tisztítás. A bútorokon felhalmozódó kosz a festék leválását, valamint az anyag rozsdásodását okozhatja. A fém kerti bútorokat langyos szappanos vízzel és egy puha szivaccsal töröljük át, majd tegyük ugyanezt száraz ronggyal is.

Ha a fém kerti bútorokon rozsda jelenik meg, akkor azt azonnal el kell távolítani. A rozsdát először finom csiszolópapírral dörzsöljük le, majd töröljük át a bútor felületét egy nedves ronggyal. A fémek részére kapható speciális spray-k vagy krémek használata szintén segíthet megelőzni a rozsdásodást és megőrizni a fémbútorok szépségét.

A fémből készült kerti bútorokat érdemes rendszeresen ellenőrizni, hogy azokon nincsenek-e repedések, sérülések vagy egyéb problémák. Ha ilyen problémákat tapasztalunk, akkor azokat mielőbb javítani kell, hogy ne okozzanak további károkat.

Hogyan tartsuk karban a műanyag kerti bútorokat?

A műanyag kerti bútorok rendkívül népszerűek, mivel könnyűek, tartósak és ellenállnak az időjárás viszontagságainak. Azonban ahhoz, hogy a műanyag bútorok hosszú élettartamúak legyenek és szépek maradjanak, a közhiedelemmel ellentétben karbantartásra van szükség.

A műanyag kerti bútorok tisztítása rendkívül egyszerű. A por és szennyeződés eltávolításához elegendő egy nedves ruhával áttörölni a bútorokat, majd szárazra törölni őket. Ha a szennyeződés makacsabb, akkor használhatunk szappanos vizet is, majd alaposan le kell öblíteni őket.

A műanyag kerti bútorokat érdemes időnként ellenőrizni, hogy azokon nincsenek-e repedések, sérülések vagy egyéb problémák. Ha ilyen problémákat tapasztalunk, akkor azokat mielőbb javítani kell, hogy ne okozzanak további károkat.

A műanyag kerti bútorokat érdemes száraz, fedett helyen vagy akár beltéren tárolni, ha azokat hosszabb ideig nem használjuk, ugyanis az UV-sugárzás, a nedvesség és az időjárás viszontagságai káros hatással lehetnek a műanyagra.

Amennyiben a műanyag kerti bútorokon elszíneződés vagy fakulás jelenik meg, akkor azt szintén egyszerűen kezelhetjük. Speciális tisztítószereket vagy polírozó anyagokat használva visszaadhatjuk a műanyag bútorok eredeti színét és ragyogását.