Érdekesség Film

„Jack élhetett volna”: Hogyan lehetett volna más a Titanic vége?

Az 1997-es klasszikus, a Titanic több rekordot is megdöntött a megjelenése után, többek között minden idők legtöbb bevételt hozó filmjeinek listáján is az élre került, és ezt a helyet egészen 2010-ig meg is tartotta. A 25. évforduló alkalmából a film írója és rendezője, James Cameron újragondolta a film egyik befejező jelenetét. Választ adott egy olyan kérdésre, amely évek óta kísérti a rajongókat: vajon Jack (Leonardo DiCaprio) túlélhette volna, ha Rose (Kate Winslet) mellé feljut a tutaj tetejére.

A tudományos vizsgálatok a National Geographic különkiadásának részét képezik.

A készülő Titanic: 25 évvel később James Cameronnal című különkiadáshoz a rendező egy csapatot állított össze azzal a céllal, hogy tudományosan teszteljék, hogyan alakulhatott volna másképp az egyik legikonikusabb filmjének vége. Különösen az a jelenet, amikor Leonardo DiCaprio karaktere, Jack, meghal, mert a jeges vízben kell maradnia, nem pedig egy rögtönzött tutaj tetején, amelyet kizárólag Kate Winslet karaktere, Rose foglal el.

Ennek érdekében Cameron felfogadott 2 olyan kaszkadőrt, akik hasonló magasságúak és súlyúak voltak, mint a színészek a forgatás idején, és konzultált egy hipotermia-szakértővel. Miután 3 különböző tesztet végzett, arra a következtetésre jutott, hogy egy bizonyos forgatókönyv szerint Jack túlélhette volna.

Az optimistább kimenetel érdekében Cameron azt kérte, hogy a kaszkadőrök minden egyes műveletet hajtsanak végre, amelyen a szereplők átmentek, mielőtt megtalálják a lebegő ajtót, hogy ugyanolyan fáradtak legyenek, mint a filmben szereplő társaik. Ezután a rendező beiktatott egy olyan mozdulatot, ami a filmből hiányzott: Rose odaadja a mentőmellényét Jacknek, hogy tovább tartsa a testhőjét.

„Stabilizálódott” – ismerte el Cameron. „Olyan helyzetbe került, ahol ha ezt kivetítjük, talán kibírta volna, amíg a mentőcsónak odaér. Jack talán túlélte volna, de rengeteg változó van.”

Még így is úgy véli, hogy végül semmi sem változott volna, mert Jack hű maradt önmagához. „Szerintem az volt a gondolatmenete, hogy ‘Nem teszek egyetlen olyan dolgot sem, ami veszélyezteti őt’, és ez 100%-ban a karakterének megfelelő” – zárta Cameron.

via