Érdekesség

JÓ HÍREK: A fiú az első ember a világon, aki legyőzte a halálos agydaganatot

A világot megdöbbentő orvosi áttörés révén egy 13 éves fiú, Lucas Jemeljanova lett az első ember, akit valaha is kigyógyítottak az agytörzsi glióma vagy a diffuse intrinsic pontine glioma (DIPG) nevű halálos agydaganatból. Ez a figyelemre méltó eredmény reményt keltett számtalan emberben, akik a rák e ritka és agresszív formájával küzdenek.

Hatéves korában Lucasnál DIPG-t diagnosztizáltak, egy olyan betegséget, amely általában pusztító prognózissal jár. Az ezzel a betegséggel diagnosztizáltak mindössze 10%-a él tovább két évnél. Ilyen zord esélyekkel szembesülve Lucas és családja elindult egy olyan úton, amely végül egy úttörő orvosi felfedezéshez vezetett.

Lucas részt vett egy klinikai vizsgálatban, ahol véletlenszerűen egy olyan kemoterápiás gyógyszert kaphatott, amelyet korábban nem használtak a DIPG kezelésére. Annak ellenére, hogy más rákos megbetegedések kezelésében sikeres volt, a DIPG elleni hatékonysága nagyrészt ismeretlen terület volt.

Minden várakozás ellenére Lucas pozitívan reagált a kezelésre, és a daganata idővel fokozatosan eltűnt. Ugorjunk hét évet előre, és a most 13 éves Lucas a remény jelzőfénye, aki már öt éve hivatalosan is remisszióban van.

Dr. Jacques Grill, Lucas orvosa és a párizsi Gustave Roussy Rákközpont agydaganat-programjának vezetője úgy jellemezte Lucas esetét, mint ami dacol az esélyekkel, és valódi reményt nyújt a DIPG-vel küzdők számára. Lucas figyelemre méltó gyógyulása nemcsak az ő jövőjét illetően keltett optimizmust, hanem világszerte számtalan hasonló diagnózissal küzdő gyermek számára is.

Lucas esetét nemcsak a kezelésre adott figyelemre méltó válasza különbözteti meg, hanem a daganat egyedi genetikai felépítése is. Dr. Grill felfedte, hogy Lucas daganata egy rendkívül ritka mutációval rendelkezett, amely különösen érzékennyé tette a kísérleti gyógyszerre. Ezeknek a genetikai bonyolultságoknak a megértése a kulcsa annak, hogy Lucas sikere más betegeknél is megismétlődjön.

A DIPG gyógymódjának megtalálása kétségtelenül hosszú és fáradságos út. A kutatók jelenleg a betegek daganatai genetikai rendellenességeinek feltárására és olyan innovatív megközelítések feltárására összpontosítanak, mint a tumororganoidok – mesterségesen növesztett, szervekre emlékeztető sejttömegek -, amelyekkel a Lucas esetében megfigyelt sejtes változásokat lehet reprodukálni.

Marie-Anne Debily, a laboratóriumi munkát felügyelő kutató hangsúlyozta annak fontosságát, hogy olyan gyógyszert találjanak, amely képes utánozni a Lucas tumorsejtjeiben megfigyelt hatásokat. Ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy ez a folyamat tele van kihívásokkal, és általában egy évtizedet vagy annál is többet vesz igénybe, mire egy ígéretes nyomból életképes kezelési lehetőség lesz.

Bár a DIPG gyógymódjának megtalálása kihívást jelenthet, Lucas figyelemre méltó története megmutatja a kitartás, az innováció és az orvosi szakemberek és a családok rendíthetetlen elszántságának erejét. Miközben ünnepeljük Lucas győzelmét a megpróbáltatások felett, arra emlékeztetnek bennünket, hogy a folyamatos kutatás és elkötelezettség révén a DIPG nélküli jövő elérhető közelségbe kerülhet.

via