Érdekesség

Királyiak, akik elég bátrak voltak ahhoz, hogy lemondjanak a címükről a szerelemért

A rang és a szerelem dilemmája számos történet és számtalan könyv cselekményének témája. Bár a kötelesség és a kapcsolatok közötti választás nem kitalált. Cikkünk hősei a való életben szembesültek ezzel a dilemmával, és akárcsak a könyvek lapjairól ismert hősök, ők is voltak olyan bátrak, hogy meghozzák életük egyik legnehezebb döntését.

5 olyan uralkodó történetére bukkantunk, akik mindent feladtak a szerelem nevében, és ezeket a történeteket szeretnénk megosztani olvasóinkkal.

1. Mako japán hercegnő

Mako, Japán hercegnője nemrég ment hozzá egyetemi szerelméhez, Kei Komurohoz. A pár 2012-ben találkozott először a főiskolán. 2017-ben eljegyezték egymást, és megkezdték az esküvői előkészületeket. A tündérmesét beárnyékolta, hogy Kei Komuro közember volt. A japán törvények szerint pedig, ha a királyi család női képviselője közemberhez megy feleségül, le kell mondania a címéről – bár a férfi királyi családtagokra nincs ilyen törvény.

Mako nem csak a címéről mondott le, de visszautasította az egymillió dollárt is, amelyet hagyományosan a családból távozó királyi nőnek adnak ki.

2. Fülöp herceg

A királynő hitveseként a néhai Fülöp hercegnek különböző címei voltak, köztük az Edinburgh hercege. Ahhoz azonban, hogy feleségül vehesse Erzsébet királynőt, brit állampolgárrá kellett válnia, és le kellett mondania saját címeiről. Fülöp görög és dán hercegként született, de a szerelem nevében lemondott a görög és dán trónhoz való jogáról, és felvette édesanyja vezetéknevét, a Mountbatten-t.

Házassága első néhány évében Fülöp a hercegi címet viselte, ami a királyi hierarchiában sokkal alacsonyabb rangú, mint az apai címe. Csak 1957-ben vette fel a Fülöp királyi herceg nevet.

3. Harry herceg

Harry herceg és Meghan Markle azon döntése körüli viták, miszerint visszalépnek a királyi feladatoktól, hevesek és hosszan tartóak voltak. Egyik interjújában azonban maga Harry osztotta meg, hogy az ok, amiért úgy döntött, hogy lemond a címéről, a családja volt.

Várandóssága alatt Meghan mentális egészségügyi problémákkal küzdött. Harry szerint pedig miután megszületett a fiuk, Archie, úgy döntöttek, hogy visszalépnek, hogy kizárólag Meghanra és a gyermekük jólétére koncentráljanak.

4. Ubolratana, Thaiföld hercegnője

A japán hercegnőhöz hasonlóan Ubolratana, Thaiföld hercegnője is feladta királyi státuszát azzal, hogy egy közemberhez ment feleségül. A különbség csak annyi, hogy Ubolratana 1972-ben ment hozzá férjéhez, az amerikai Peter Ladd Jensenhez. A pár 1998-ban szakított, de a hercegnő nem kapta vissza a címeit, és ma már „Tunkramom Ying” néven ismert, ami annyit jelent, hogy „a régenskirálynő lánya”.

Gyakorlatilag úgy bánnak vele, mint egy királlyal, de nem vonatkoznak rá a thaiföldi lèse-majesté törvények, amelyek tiltják a királyi család méltóságának megsértését.

5. VIII. Eduárd brit király

Erzsébet királynő nagybátyjának, VIII. Eduárd királynak a története talán a legismertebb, de összeállításunk nem lenne teljes nélküle. Eduárd 1930-ban találkozott egy amerikai színésznővel, Wallis Simpsonnal. Mire kapcsolatuk elkezdődött, Wallis már kétszer elvált, és amikor Eduárdot királlyá kiáltották ki, választania kellett a korona és a szerelem között.

1936-ban Eduárd lemondott a trónról, és rádióközvetítésben így szólt a nemzethez: „Lehetetlennek bizonyult számomra hordozni a királyi kötelességek és felelősségek nehéz terhét annak a nőnek a támogatása és segítsége nélkül, akit szeretek.”

Hány történet volt ismerős neked? Van valaki, akit hozzáadnál a listánkhoz?