Állatok Érdekesség

Megtalálták a valaha élt legöregebb kutyát: Ismerd meg Bobit, a 30 éves kutyát!

A kutyák átlagos várható élettartama 10 és 13 év között van, bár ez a kutya fajtájától és méretétől függően változhat. Néhány kutya azonban hajthatatlannak tűnik abban, hogy messze túlszárnyalja az elvárásainkat, és akár rekordokat is megdöntsön, mint például Bluey, akit korábban minden idők legidősebb kutyájának tartottak, miután 29 év és 5 hónapig élt. Most egy új szőrös legjobb barát érkezett, hogy elvegye ezt a koronát.

Egy több mint 8 évtizede fennálló rekordot döntött meg.

A világ legöregebb élő kutyája és a valaha élt legöregebb kutya Guinness-rekord címeket egy a portugáliai Leiriából származó kutya kapta. Bobi, egy fajtatiszta alentejo masztiff, 2023. február 2-án 30 év 267 napos elképesztő élettartamával szerezte meg a koronát. Születési dátumát a Leiria város önkormányzatának állatorvosi szolgálata erősítette meg, ahol röviddel születése után, 1992-ben regisztrálták. Ez különösen lenyűgöző, ha belegondolunk, hogy az ilyen típusú jószágőrző kutyafajta átlagos várható élettartama 12-14 év.

Bobi élettörténete igazán figyelemre méltó.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Guinness World Records (@guinnessworldrecords) által megosztott bejegyzés

Bobi gazdája, Leonel Costa a Guinness Rekordok Könyvének elmondta, hogy a kölyökkutyát 8 éves korában, puszta szerencséből szerezte. Amikor a család egyik kutyája 4 kölyökkutyának adott életet, a szülők úgy döntöttek, hogy nem tartják meg őket, mert a családnak már így is túl sok háziállata volt.

Amikor azonban arra került a sor, hogy elvigyék a kölyköket, az egyiket véletlenül hátrahagyták a szülei. Costa és testvérei rátaláltak, és titokban megtartották az újszülött kölyköt, amíg a szüleik rá nem jöttek. „Bevallom, amikor rájöttek, nagyon ordítottak és megbüntettek minket, de megérte, és jó okkal” – vallotta be a portugál férfi.

Hosszú életének titka talán csak a nyugodt életmódja lehet.

Leonel Costa a „nyugodt, békés, a városoktól távoli környezetnek” tulajdonítja kutyája rekordot jelentő öregkorát, ahol Bobi él. Sőt, a gazdi azt is kiemelte, hogy Bobi soha nem volt láncon vagy akár pórázhoz kötve. Mindig szabadon felfedezhette a család otthonát körülvevő erdőket és szántóföldeket.

Bobit emellett „nagyon társaságkedvelőnek” írták le, sok más állattal, köztük macskákkal is jól kijön. Végül, ami az étrendjét illeti, Costa úgy véli, hogy valószínűleg az „emberi táplálék” fogyasztása segített Bobinak abban, hogy ilyen sokáig éljen. „Amit mi ettünk, azt ők is ették” – magyarázta Costa, és hozzátette, hogy az ételt vízbe áztatják, hogy eltávolítsák belőle az ízesítőket. „Egy konzerv állati eledel vagy egy darab hús között Bobi nem habozik, és a mi ételünket választja”.

Bobi májusban lesz 31 éves, mi pedig minden jót kívánunk neki!

Neked van háziállatod? Melyik a legidősebb állat, amit valaha ismertél?

via