Érdekesség

Miért kell az embereknek abbahagyni a nyilvános szeretetnyilvánításokat

Egy felmérés szerint a férfiak 37%-a és a nők 32%-a csókolózott nyilvánosan a partnerével „még az egyetemre lépés előtt”. Ez a nyilvános szeretetnyilvánítás, lehet, hogy jól esik a kapcsolatban élőknek, de kínos helyzetet teremthet a legtöbb ember számára, aki akaratlanul is szemtanúja lesz.

A végére jártunk annak, hogy mi teszi a nyilvános szeretetnyilvánítást ennyire sarkossá, és miért jobb, ha zárt ajtó mögött hagyjuk.

A párost ellenszenvessé teszi.

Egy kutatás során azt vizsgálták, hogyan reagál a közönség a túlságosan gyengéd párokra, beleértve a nyilvános szeretetnyilvánítást és az olyan dolgokat is, mint a túl sok személyes részlet megosztása a kapcsolatukról. Általánosságban az emberek úgy gondolták, hogy ezek a párok nagyon szerelmesnek és boldognak tűnnek, de végső soron „ellenszenvesnek és pszichológiailag egészségtelennek érzékelték őket”.

Nem a megfelelő üzenetet közvetíti.

Egy tanulmányban a kutatók annak akartak a végére járni, hogy egyesek miért érzik úgy, hogy mások előtt kell elköteleződniük a partnerükkel. Érdekes módon „a résztvevők motivációi között szerepelt az imázsuk javítása, a féltékenység vagy irigység kiváltása, illetve a kapcsolatuk tényének fitogtatása”. Emellett a tanulmányból az is kiderül, hogy a férfiak a nyilvános szeretetnyilvánítás hatására a hírnevük javulásáról számoltak be, míg a nők ennek ellenkezőjét érezték.

Lehet, hogy néhány embernek fájdalmat is okoz.

A pszichológusok szerint az, hogy egy akaratlan közönség előtt szerelmesnek mutatkozunk, bizonytalanságot válthat ki bennük. Keith E. Davis, a Dél-Karolinai Egyetem szociálpszichológusa, aki barátságokat és szerelmi kapcsolatokat vizsgált, azt mondja: „A gyengéd viselkedés egyes embereket azzal a nyugtalanító valósággal szembesít, hogy egyedül vannak.”

Ugyanakkor David E. Klimek klinikai pszichológus, aki az intimitásról és a házasságról írt, úgy véli, hogy a nyilvános szeretetnyilvánítás nézése miatti kellemetlenségünk a gyermekkorunkból ered: „A gyerekek gyakran felháborodnak, ha meglátják, hogy anya és apa ölelkezik és csókolózik. Gyakran látni fogjuk, hogy a gyerekek elfordulnak ettől a jelenettől – vagy megpróbálják szétválasztani -, mert ez a jelenet nagyon feltöltött, ugyanúgy, ahogy sok felnőtt is elfordul, amikor szerelmesek nyílt csókolózását látja.”

Mások számára őszintétlennek tűnhet.

Legtöbbször mindenkinek az a fő kérdése, hogy „Mit akarnak bizonyítani?”. Az emberek számára, akik megfigyelik a nyilvános szeretetnyilvánítást, nagyon feleslegesnek, sőt néha még illetlennek is tűnik, így a pár úgy tűnhet, mintha túlságosan is igyekeznének szerelmüket fitogtatni. Talán azért, mert túl sok hírességet láttunk már csókolózni a vörös szőnyegen, így a fejünkben a nyilvános szeretetnyilvánítás automatikusan úgy tűnik, mintha eleve megrendezett dolog lenne.

Másokat arra késztet, hogy eltűnjenek a semmibe.

Ha szemtanúja vagy annak, hogy valaki nyilvánosan, illetlenül csókolózik vagy ölelkezik, az olyan érzés lehet, mintha olyasmit néznél, amit nem kellene. Ilyenkor gyakorlatilag lehetetlen természetesen viselkedni, és a legtöbb ember azonnal elmenekül a helyszínről. Egyébként pedig azt kívánják, bárcsak bárhol máshol lennének ahelyett, hogy a gyengéd pár közelében lennének.

Charles T. Hill pszichológus elmagyarázta, hogy az emberek úgy érezhetik, hogy kénytelenek közönségévé válni valaki véletlenszerű smárolásának, és ez nagyon kellemetlen érzés. Még rosszabb, képzeljük el, milyen érzés lehet a szolgáltatóiparban dolgozóknak, amikor például megpróbálnak rendelést felvenni egy olyan pártól, akik nem tudják levenni egymásról a kezüket. A lényeg: legyünk tisztában a környezetünkkel és a körülményekkel.

Te mit gondolsz a nyilvános szeretetnyilvánításról? Mikor gondolod, hogy valóban helyénvaló megcsókolni a partneredet nyilvánosan?

via