Érdekesség

Miért kellene szakítanunk a „nyári test” fogalmával?

A strandszezonban sokan érezhetik a lelki nyomást, hogy tegyenek valamit a testükkel, miközben a közösségi médiafelületeket görgetik. Képek, videók, posztok és cikkek sugallják a nyári test ideális képét – lehetőleg karcsú és tónusos, feszes hasizmokkal. A meleg időjárással együtt járó súlystigma negatívan befolyásolhatja mentális egészségünket és önbizalmunkat, és frusztráltnak érezhetjük magunkat amiatt, hogy még nem értük el azt a „tökéletes nyári testet”, amely lehetővé tenné, hogy fürdőruhában is tündököljünk.

Az igazság az, hogy a „strandtest” bármilyen test a strandon, és mindannyiunknak szabadon kellene jól éreznünk magunkat, egész évben, nyomás nélkül. Közelebbről megnéztük, hogy miért kellene végleg felhagynunk a „nyári test”, „strandtest” vagy „bikinitest” kifejezések használatával, és íme, itt vannak az okok.

Nem kell egy bizonyos módon kinéznünk ahhoz, hogy élvezzük a nyarat vagy az élet bármely más időszakát.

A „nyári test” vagy a „strandtest” fogalma egy mentális csapda, amely irreális elvárásokat támaszt velünk szemben. A tökéletes nyári megjelenés elképzelése azt az illúziót kelti, hogy bizonyos dolgokhoz egy bizonyos módon kell kinéznünk, azaz vékonynak és tónusosnak kell lennünk ahhoz, hogy fürdőruhát vegyünk fel, strandra menjünk, és élvezzük a nyarat. Ha ezt a célt nem érjük el, az frusztrációhoz, szorongáshoz vagy akár étkezési zavarokhoz is vezethet. Az igazság az, hogy ha van tested és van rajta bikini, akkor már megvan ez a „bikinitest”, és ez elég tökéletes ahhoz, hogy strandra menj, és teljes mértékben élvezd a nyarat.

Az egészségünket kell előtérbe helyeznünk.

Sokan kihasználhatják az elégedetlenség és a testszégyen érzését, amit a „bikinitest” duma miatt érzünk, hogy mindenféle fogyókúrás vagy edzésterveket kínáljanak nekünk, de ennek általában semmi köze az egészséghez. Amit fel kell ismernünk, hogy egész évben gondoskodnunk kell a testünkről, és a fő célunk az kell legyen, hogy egészségesebbek és erősebbek legyünk, mind fizikailag, mind mentálisan – de nem az, hogy jobban nézzünk ki a strandon. Reális és egészséges célok – erre van szükségünk a testszégyen és az irreális szépségszabványok helyett.

Itt az ideje, hogy megváltoztassuk a narratívát.

A szakértők azt javasolják, hogy ahelyett, hogy a vékony strandtestek képét népszerűsítenénk, térjünk át a testpozitív gondolkodásmódra. Ez azt jelenti, hogy értékeljük a saját testünket, élvezzük az öltözködést, és ismerjük fel, hogy a testünk már most is egy jó test, és mindenhez elég tökéletes, még a strandon való napozáshoz is.

Íme, néhány gyakorlati dolog, amit megtehetsz, hogy elkezdj pozitívan gondolkodni a testedről, és felvehesd a harcot a „strandtest” mentalitással:

– Bízz a testedben. Légy figyelmes az étkezési szokásaiddal kapcsolatban, ahelyett, hogy csak a korlátozó diétákhoz ragaszkodnál. Hallgass a tested étvágyára, és elégítsd ki azt. Találj élvezetes módot a testmozgásra, és ragaszkodj a tudatos étkezéshez, a fizikai tevékenységekhez és más egészséges szokásokhoz egész évben, ne csak nyár előtt.

– Öltöztesd a testedet szeretettel. Vásárold meg álmaid nyári ruhatárát, vedd fel, és tündökölj benne!

– Szűrd meg a közösségi médiát. Tarts szünetet a hírfolyamod görgetésében, vagy töröld az olyan fiókok követését, amelyek irreális testnormákat hirdetnek, és arra buzdítanak, hogy érd el a „nyári testet”. Az is fontos, hogy olyan emberekkel vedd körül magad, akik testpozitív gondolkodásmóddal rendelkeznek.

Szóval, győződj meg róla, hogy nem maradsz ki a nyári szórakozásról ebben a szezonban valaki más véleménye miatt.

Mit gondolsz a „nyári test” fogalmáról? Éreztél már valaha nyomást, hogy változtass valamit a külsődön, hogy „jobban nézz ki” a strandon?