Érdekesség

Miért lehetetlen a szőlőfagylalt elkészítése?

A fagyasztott desszertek kedvelői talán már észrevették, hogy szinte lehetetlen szőlőízű fagylaltot találni. Kiderült, hogy ennek oka e bogyós gyümölcsök magas víztartalma. A Ben&Jerry’s PR-vezetője, Sean Greenwood interjút adott, és lerántotta a leplet a titokról.

Készen állunk, hogy elmagyarázzuk az összes nehézséget, és elmondjuk, hol lehet ténylegesen megkóstolni a szőlőfagylaltot.

A szőlő túl sok vizet tartalmaz.

A szőlő azon gyümölcsök közé tartozik, amelyekben túl sok a víz – közel 81%-ban. Fagyasztáskor jéggé válik. Ez olyan fagylaltot eredményez, amelyet darabok borítanak. Ezek ropognak a fogak között, és elrontják a szerkezetet. Az íze is megváltozik, kevésbé krémes és inkább vizes lesz.

Az otthoni fagylaltkészítés során a szőlő felhasználása azért lehetséges, mert könnyebb pépszerű masszává alakítani. Nagyüzemben ez nagy kihívás, és néha az eredmény nem éri meg a próbálkozást. Az Air Heads mögött álló cég például megpróbálkozott vele, de a fagylalt bézs lett zöld örvényekkel, ami nem nézett ki túl vonzónak.

A szőlőfagyi sosem lesz népszerű.

Rengeteg más gyümölcs és bogyós gyümölcs van, ami vizes, de mégis látjuk őket a fagylaltízek között. A cseresznye 82%-ban tartalmaz folyadékot, de az emberek szeretik a Ben&Jerry Cherry Garciáját, amely a klasszikus ízeik között szerepel.

A szőlő nem könnyen jut eszünkbe, ha fagylaltra gondolunk. Furcsán és szokatlanul hangzik. Ezért kereskedelmi szempontból kockázatos elkészíteni. Aligha kívánunk valamit, ha még sosem kóstoltuk. Az eredmény valószínűleg nem éri meg a nehézségeket. A cseresznye ezzel szemben olyasmi, amin az emberek felnőttek, ahogy Greenwood mondta az interjújában.

A szőlős jégnyalóka és a sorbet jobb választás.

A jégnyalóka lényege, hogy jeges legyen, a sorbet pedig cukrozott gyümölcsízű vízből készül. Tehát a nagy mennyiségű folyadék itt nem nagy baj. Ezért könnyebb a szőlőt megtalálni, amikor ezekről a dolgokról beszélünk. A New York-i Il Laboratorio del Gelato boltban 4 különböző szőlő sorbetet lehet kapni. Tehát ha érdekel ez az íz, akkor jobb, ha a fagyasztott desszert ezen változatai mellett döntesz.

Te adnál egy esélyt a szőlőfagylaltnak, vagy inkább a klasszikusokat részesíted előnyben?

via