Életmód Érdekesség

Miért nem jó ötlet a tudomány szerint a zuhany alatt pisilni?

Valószínűleg mindannyian hallottuk már azt az állítást, hogy a zuhany alatt pisilés segíthet megvédeni a környezetet. A kutatók folyamatosan számokkal nyűgöznek le minket arról, hogy mennyi vizet spórolhatnánk meg, ha egyszerre 2 dolgot végeznénk a zuhanyfülkében. Az orvosok azonban teljesen más szemszögből nézik ezt a látszólag pozitív szokást, és kiderítettük, miért kezelik aggodalommal a zuhanyzás közbeni pisilést.

Az igazságot keresve mindig keressük az eltérő véleményeket. Ma szeretnénk, ha megnéznéd, mit gondolnak egyes orvosok egy olyan rutinról, ami talán mindannyiunk számára mindennapos, és megosztanád velünk a saját gondolataidat is ezzel kapcsolatban.

A zuhany alatt pisilés sokak számára okos ötletnek tűnik, és nem véletlenül.

Valószínűleg mindannyian megtesszük időről időre anélkül, hogy különösebb figyelmet fordítanánk a folyamatra, de elgondolkodunk azon, hogy vajon tényleg rendben van-e. Azoknak, akiknek valóban fontos a környezetvédelem, ez nem egyszerűen csak jó – a bolygónknak teljesen jót tesz, hiszen megspóroljuk azt a vizet, amit a WC lehúzására használnánk.

A víztakarékosság mellett azonban az emberek azon is elgondolkodnak, hogy vajon biztonságos vagy higiénikus-e, hiszen a zuhanyzó egy olyan hely, ahonnan elvárjuk, hogy tisztábban lépjünk ki, mint ahogy beléptünk. A közhiedelem ellenére a vizelet nem steril, és itt az egyik a számos aggodalom közül, amelyet az orvosok a zuhanyzóban pisiléssel kapcsolatban kifejeznek.

A hólyagodat rossz irányba lehet edzeni.

Alicia Jeffrey-Thomas, okleveles medencefenék-fizioterapeuta arra figyelmeztet, hogy amikor a zuhany alatt a folyó víz hangjára pisilünk, véletlenül arra taníthatjuk magunkat, hogy akkor vizeljünk, amikor a parancs megjelenik, vagyis a fúvóka spriccelő hangjára. „Ha a zuhany alatt pisilünk, vagy megnyitjuk a csapot, vagy bekapcsoljuk a zuhanyzót, majd leülünk a vécére pisilni, miközben a zuhany folyik, akkor az agyunkban asszociációt hozunk létre a folyó víz hangja és a pisilési kényszer között” – mondja.

Ezt a hatást pavlovi hatásnak nevezik, amely valamilyen külső hangra vagy ingerre adott reflexszerű válaszreakció. A terapeuta elmagyarázza, hogy ez nem biztos, hogy mindenki számára óriási problémát jelent, de „a medencefenék bármilyen diszfunkciójában szenvedő embereknél ez hozzájárulhat ahhoz, hogy vizelet szivárogjon, amikor késztetést érez arra, hogy a mellékhelyiséget használja”.

Lehet, hogy a hólyagod anatómiailag nincs felkészülve erre.

A zuhany alatt pisilésről kiderül, hogy potenciálisan káros lehet a nők számára. A legfontosabb részlet, hogy lehet, hogy nem üríted ki hatékonyan a hólyagodat. Dr. Jeffrey-Thomas elmagyarázza, hogy miért. Szerinte a nők nem tudják teljesen ellazítani a medenceizmokat, amikor álló helyzetben próbálnak vizelni. A férfiaknak a prosztata támogatja a hólyagjukat, ami azt jelenti, hogy számukra az álló helyzet vizelés közben rendben van.

A nőknek azonban nincs ez a kiegészítő támaszuk, ezért a nők számára az álló vagy lebegő helyzetben történő pisilés nem természetes, és a hólyagot a szükségesnél sokkal kisebb mértékben üríti ki. A WC fölött lebegés, hasonlóan a zuhany alatt álláshoz, azt jelenti, hogy az izmok nem lesznek ellazítva, és a kontinenciamechanizmust megint csak nyomni és piszkálni kell.

Mi a teendő, ha a kísértés egyszerűen túl nagy

Ha nem tudsz ellenállni a kísértésnek, hogy a zuhany alatt pisilj, akkor a legjobb, ha a saját zuhanyodban teszed, nem pedig egy nyilvános zuhanyzóban. És ez nem mikrobiológiai, hanem inkább társadalmi kérdés.

Dr. Brahmbhatt, klinikai urológus és a floridai UCF College of Medicine adjunktusa szerint: „Valakinek lehet húgyúti fertőzése. A vizelet a húgycső végéből kilépve felvehet néhány baktériumot”. Ha tehát ezt a saját zuhanyzódban végzed, nem pedig egy nyilvános zuhanyzóban, segít elkerülni néhány kellemetlen meglepetést.

Te hogyan viszonyulsz ehhez a kényes kérdéshez? Hiszel abban, hogy sok vizet lehet spórolni a zuhany alatti pisilés közben?

via