Érdekesség

Miért nem tervezi ez az anya, hogy abbahagyja a 4 éves fia szoptatását – és ez teljesen ésszerű

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a csecsemőket igény szerint kell szoptatni, 6 hónapos kortól „2 éves korukig vagy azon túl”. Ha már Allison Yarrow újságírónőnél tartunk, az ő eltökélt szándéka, hogy folytatja 4 éves kisfia szoptatását, és a magyarázata lenyűgöző.

Ez segít neki abban, hogy erős kötődést alakítson ki a fiával.

A Birth Control: The Insidious Power of Men Over Motherhood (Születésszabályozás: A férfiak alattomos hatalma az anyaság felett) című könyv szerzője megjegyezte, hogy „naponta egyszer vagy kétszer” szoptatja a fiát. Hozzátette, hogy néha még többször is, „ha a fiú megsérült vagy beteg”.

A kevésbé konvencionális döntéséről szólva Yarrow megjegyezte: „A szoptatás nálunk működik”. Elmagyarázta, hogy ez egy módja annak, hogy ő és a fia „kapcsolódjanak és kommunikáljanak egymással”.

A szerető anyuka a továbbiakban a hosszabb szoptatás érzelmi előnyeit dicsérte: „Jól érezzük magunkat. Ez intimitás. Egymás szemébe nézünk. Ez ölelkezés. Ez egy fizikai kapcsolat. És ez általánosságban erősíti a kapcsolatunkat”.

Ragaszkodott továbbá ahhoz, hogy valóban élvezi a folyamatot, rámutatva, hogy „nem áldozná fel magát” ebben a szakaszban, ha nem olyan valami lenne, amit valóban szeret csinálni. Hozzátette: „A 4 éves gyermekemnek van más étele is, igaz? Nem hozzám jön ételért”.

Azt állítja, hogy ez jót tesz az anyának.

Allison szerint azon a különleges kötődésen túl, amelyet az elhúzódó szoptatás teremtett közte és kisfia között, számos más előnye is van, amely hatással van az anya egészségére. Azt állítja: „A kutatások azt mutatják, hogy a szoptatás csökkentheti a mell- és petefészekrákot. A szoptatás során oxitocin hormon szabadul fel, így valóban jó érzés”.

A Mayo klinika támogatja Yarrow állításait, és azt állítja, hogy a szoptatás kisebb neurofejlődési előnyökkel jár a gyermekeknél, miközben „összefüggésbe hozható az akut fertőzések, valamint az olyan krónikus felnőttkori állapotok csökkenésével, mint az elhízás, a rák, a szívbetegségek és az allergia”.

A nagyobb gyerekeit nem szoptatta ilyen sokáig.

Yarrow-nak a 4 éves gyermekén kívül van egy idősebb lánya és egy idősebb fia is. Az anyuka pedig elmagyarázza, hogy a szoptatás gyermekenként is változhat.

A háromgyermekes anyuka bevallotta, hogy míg a legkisebb fia „egy nagyon bújós, fizikai srác”, aki még mindig megtalálja a szoptatásban a vigaszt, addig a másik két gyermeke szoptatását már kétéves koruk előtt abbahagyta. Arra a kérdésre, hogy megfigyelt-e bármilyen különbséget a szoptatott fiánál a többi gyermekéhez képest, továbbra is bizonytalan.

Egyhamar nem fogja abbahagyni.

A szerző határozottan állítja, hogy jelenleg nem áll szándékában abbahagyni a fia szoptatását, megjegyezve: „Nincsenek paramétereim vagy terveim arra, hogy abbahagyjam a szoptatást”.

Ennek ellenére elismeri, hogy időnként felmerülnek olyan gondolatok, mint például az óvodakezdés, mint az elválasztás lehetséges mérföldköve, de tisztában van vele, hogy ez „egyfajta társadalmilag erőltetett határidőnek tűnik”.

Az odaadó anyuka így folytatta kijelentését: „Ez egy kapcsolat. Mint minden más kapcsolatnak, ennek is két résztvevője van”. Ezért azzal zárta mondandóját, hogy „Bármilyen döntést hozunk ezzel az intimitással kapcsolatban, amit megosztunk, az egy olyan döntés lesz, amit közösen hozunk meg”.

via