Érdekesség

Miért okoz akkora meglepetést Hollywoodban egy 63 éves nő teste?

„Azt hiszem, körülbelül 14 éves koromban kezdtem el gyűlölni a testemet.” Egy nemrégiben tartott hollywoodi eseményen valami igazán intim és váratlan dolog történt, ami mindenkit meghökkentett. Emma Thompson, a 63 éves színésznő merész és erőt sugárzó megjelenéssel dacolt az életkori sztereotípiákkal, és megkérdőjelezte a hagyományos szépségnormákat.

Az idősebb embereket gyakran figyelmen kívül hagyják a filmekben.

A SAG szerint a 40 éves vagy annál idősebb színészek a filmekben és tévéműsorokban a színészi munkáknak csak körülbelül egyharmadát kapták. Az idősebb nők esetében azonban a férfiakhoz képest sokkal rosszabbak voltak a számok. Azt mondták, hogy a filmekben és tévésorozatokban szereplő férfiak 37%-a 40 éves vagy idősebb volt, míg az ott szereplő hölgyeknek csak 24%-a tartozott ebbe a korcsoportba.

A különbség még jelentősebb, ha főszerepekről van szó. A SAG megállapította, hogy a női főszereplők mindössze 21%-a volt 40 év feletti, míg a férfi főszereplők 34%-a volt ennyi idős. Egy másik példa az idősebb testekkel való hollywoodi rossz bánásmódra, amikor az olyan ijesztő filmekben, mint az X, ruhátlan idősebb embereket használnak fel, hogy a nézők nyugtalanságot vagy félelmet érezhessenek.

Erről a problémáról több sztár is beszélt.

Számos híres sztár emelte fel a szavát a szórakoztatóiparban tapasztalható ageizmus (életkor szerinti diszkrimináció) ellen, és kritizálták az irreális szépségelvárásokat is, amelyekkel meg kellett küzdeniük. Olyan nagyra becsült színészek, mint Julianne Moore, Jessica Lange, Jane Fonda, Jennifer Aniston és Kate Winslet nyíltan beszéltek a Hollywoodban tapasztalható életkori diszkrimináció kihívásairól.

Erőfeszítéseik értelmes beszélgetéseket váltottak ki arról, hogy a képernyőn minden korosztály sokszínűbb és hitelesebb ábrázolására van szükség. Kate Winslet kiállása az irreális testnormák ellen különösen abban nyilvánul meg, hogy nem engedte, hogy a Easttowni rejtélyek rendezője egy intim jelenetben „megkozmetikázza” a hasát. Ez a merész lépés még inkább hangsúlyozza a természetes és valódi testek médiában való ábrázolásának fontosságát.

Emma Thompson úgy döntött, hogy megmutatja, hogyan néz ki egy igazi, idősebb test.

Emma Thompson bátor döntése, hogy a Minden jót, Leo Grande című filmben ruhátlanul ábrázol egy hiteles idősebb testet, sokat elmond a testkép és az ageizmus uralkodó kérdéseiről. Így gondolkodik: „Nagy kihívás 62 évesen meztelennek lenni, különösen egy olyan világban, ahol semmi sem változott a nőkkel szemben támasztott szörnyű elvárásokban, hogy egy bizonyos módon nézzenek ki”.

Thompson megosztja: „Rájöttem, hogy ha nem vagyok tükör közelében, és lenézek a testemre, akkor jól néz ki. Látom a lábujjaimat, és nem néz ki szörnyen. De amint belenézek egy tükörbe, csak hibákat látok. Ez mindenképpen érdekes dolog volt, amivel kísérletezhettem.” Emma Thompson meglátásai révén az idősebb testek hitelesebb, együttérzőbb és sokszínűbb ábrázolása mellett száll síkra a filmművészetben.

Hollywood számos más szeretett színésze is megnyílt az öregedés útjáról a szórakoztatóipar csillogó, de kihívásokkal teli világában. A tapasztalatok őszinte gyűjteményében ezek a sztárok megosztják diadalaikat, küzdelmeiket és meglátásaikat az életkorral kapcsolatos korlátok áttöréséről.

via