Érdekesség

Miért szólítják egyes gyerekek a szüleiket a keresztnevükön?

Szülőként valószínűleg az egyik legnagyobb aggodalomra ad okot, hogy megtanítsuk a gyermekünket arra, hogy mutasson tiszteletet, amikor üdvözöl vagy találkozik emberekkel, például köszönjön, amikor új embernek mutatkozik be, használja a „kérem” és a „köszönöm” szavakat, és formális címeket használjon, amikor idősebb embereket szólít meg.

De vajon annyira fontos ez a formális megszólítás, ha családtagokról van szó? Egyes szülők jobban szeretik, ha gyermekeik „anyának” és „apának” szólítják őket, és vannak, akiket nem zavar, ha a keresztnevükön szólítják őket, mindaddig amíg a tiszteletet a tettekkel kifejezik.

Végeztünk egy kis kutatást, hogy megtudjuk, milyen okok állnak e viselkedés mögött, és mit gondolnak erről a szülők. Görgess tovább, hogy megtudd!

A mai gyerekeknek más az erkölcsük és a hitük.

Az utóbbi időben kezdtünk észrevenni egy hatalmas generációs szakadékot, amikor a „tiszteld az idősebbeket” szabályról van szó. Igaz, hogy a tisztelet a szülők által adott neveléssel vagy a kultúrával függ össze, de a dolgok külső tényezők miatt eléggé megváltoztak.

Az idősebbek iránti tiszteletet még mindig láthatjuk, de a módszerek már nem ugyanazok. A gyerekek ma már megközelíthetik az idősebb embereket, és szabadon beszélgethetnek velük, megoszthatják a véleményüket, beszélgetést kezdeményezhetnek, és értelmesen szocializálódhatnak, míg korábban ez nem volt annyira gyakori. Azt is érzik, hogy a tiszteletet tettekkel is ki lehet mutatni, nem csak szavakkal.

A szülők és a gyerekek közötti kötetlen, baráti kapcsolatra vágynak.

Néhány gyerek azért döntött úgy, hogy a keresztnevükön szólítja a szüleit, mert kevésbé formális kapcsolatot szeretne velük. Mivel a legközelebbi barátaikat, akikkel mindent meg tudnak osztani, a keresztnevükön tudják szólítani, úgy gondolják, hogy ez az első lépés a szülőkkel való „baráti” kapcsolat kialakításához.

Az utánzós játékot játsszák.

Lehet, hogy gyermeked azért szólít a keresztneveden az „apa” vagy „anya” helyett, mert ezt hallotta a házon belül. A szakemberek szerint „a gyerekek hallják, hogy a szüleik és más felnőttek a keresztnevükön szólítják egymást, és utánozni akarják őket.”

Ezzel próbálják tudatni, hogy megjegyzik, mi történik a közelükben. Tehát az, hogy gyakran a keresztnevén szólítod a feleségedet/férjedet a gyerekek előtt, talán őket is arra sarkallja, hogy ugyanezt tegyék.

A gyerekek most mártóznak bele a felnőttkorba.

Ez együtt jár az utánzással, amit a gyerekek gyakran csinálnak. Az alapján, amit látnak, másokat a keresztnevükön szólítani felnőtt viselkedésnek számít, ami segíthet nekik abban, hogy gyorsabban felnőjenek, és hasonlítsanak a bálványaikra, a szüleikre. Minden szabályt követni akarnak, hogy gyorsan felnőjenek, és számukra az idősebb emberek keresztnevén szólítása az egyik ilyen szabály.

Néhány szülőnek ez valójában tetszik.

Egy olyan korból érkezve, amikor még tabu volt a szüleidet a nevükön szólítani, azt látjuk, hogy egyes szülők valójában élvezik ezt. Néhányan megküzdöttek az anyasággal/apasággal, és megkönnyebbültek, amikor nem hallották sokat az anya/apa szót. Mintha ez megszabadította volna őket attól a nyomástól, hogy tökéletes szülei legyenek a gyerekeiknek. „Nem kell felelős anyukának lennem, amikor Val vagyok” – magyarázta egy anya.

A te gyereked a keresztneveden szólít? És tetszik ez neked? Kíváncsiak lennénk rá a hozzászólásokban!

via