Érdekesség

Mikor kell abbahagyni a gyerekekkel való fürdést a pszichológusok szerint

A gyermekeddel való fürdés csodálatos kötődési lehetőség lehet, a szülők 84%-a egyetért abban, hogy ez az egyik legjobb minőségi idő, amit gyermekével tölthet. Néhányan közülünk örökké őrzik majd azt az emléket, amikor először fürdetjük a gyerekeinket, figyeljük kíváncsi tekintetüket, és észrevesszük, mennyire élvezik a vízben való tartózkodást. A pszichológusok szerint ez a gyakorlat döntő fontosságú csecsemőink kognitív és érzelmi fejlődése szempontjából, és van egy idő, amikor el kell hagynunk.

A gyerekekkel való fürdésnek számos előnye lehet.

A gyerekek és a szülők számára is kötődési lehetőséget jelenthet, hiszen sokat tanulnak a szüleiket figyelve és utánozva. A fürdetés megtanítja őket az érintés fontosságára, és ez egy újabb módja annak, hogy megadd nekik a bőr-bőr kontaktus érzését. Emellett pozitív és megnyugtató interakciót biztosít minden érintett fél között.

Ebben a korban élve, amikor a telefonjaink már kiegészítőkké váltak, amelyekhez az idő nagy részében ragaszkodunk, a fürdetés kézzelfogható jellege helyet ad a technológiától való szabadidőnek. A szülők 64%-a mondta, hogy nem használja a telefonját fürdés közben, így ez az esemény tökéletes alkalom arra, hogy kapcsolatot teremtsen gyermekével.

A gyermekeiddel való fürdés remek alkalom lehet arra, hogy fontos leckéket taníts nekik a testükről és az őket körülvevő világról. Íme néhány dolog, amit megbeszélhettek a fürdési idő alatt:

– Pozitív testkép: Ha a gyerekek azt látják, hogy szüleik jól érzik magukat a saját bőrükben, az segíthet nekik a pozitív testkép kialakításában. Kerüld a negatív megjegyzéseket a saját testedre vagy a gyermekeid testére vonatkozóan, és ehelyett használj pozitív kifejezéseket azok leírására.

– Anatómia és nemi különbségek: A fürdés tökéletes alkalom arra, hogy megtanítsd gyermekeidnek a test különböző részeit és azok fizikai és biológiai funkcióit. Ezt az időt felhasználhatjátok a nemi különbségek megbeszélésére, és segíthet gyermekeidnek megérteni, hogy mindenki teste egyedi.

– Változások a testben: Ahogy a gyerekek felnőnek, testük számos változáson megy keresztül. A fürdési idő remek alkalom lehet ennek a gondolatnak a bemutatására, és segíthet gyermekeidnek megérteni, hogy a változás az élet természetes része.

– Tudományos témák: A fürdési idő szórakoztató módja lehet annak is, hogy gyermekeidet tudományos fogalmakkal ismertesd meg. Játékokkal és buborékokkal felkeltheted a kíváncsiságukat, és megtaníthatod őket olyan dolgokra, mint a sűrűség, a felhajtóerő és a felületi feszültség.

Mi a megfelelő életkor, hogy abbahagyd a fürdést a gyermekeiddel?

Bár erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz, fontos, hogy a szülők tisztában legyenek vele, és vegyék figyelembe a gyermekeik jelzéseit. Ha elkezdenek megjegyzéseket tenni, vagy kényelmetlenül érzik magukat a szüleik közelében, amikor azok meztelenek, akkor a szülőknek abba kell hagyniuk az öltözködést vagy a fürdést előttük. Orvosszakértők úgy vélik, hogy amíg a meztelenkedés az otthonon belül történik, nem okoz traumát a gyermeknek, és beleegyezésből történik, addig a felnőttek gyerekekkel együtt való fürdése rendben van.

Dr. Beyer pszichológus azt tanácsolja a szülőknek, hogy amint a gyerekek iskolába mennek – 5-6 éves koruk körül – hagyják abba a zuhanyzást és a fürdést a gyerekekkel. Azt javasolja, hogy eleinte felügyelettel segítsük őket az önálló fürdésre való áttérésben. Így önállóságra tehetnek szert, és fontos higiéniai készségeket tanulhatnak.

A szakértők szerint ez a megfelelő életkor arra, hogy abbahagyjuk a közös fürdetést a gyerekeinkkel, mert ahogy nőnek és fejlődnek, több magánéletre és személyes térre van szükségük. Ez segít nekik az egészséges határok és a függetlenség kialakításában. Ezt követő életkorban a gyermekeinkkel való fürdés akadályozhatja e készségek fejlődését, és akár kellemetlenséget is okozhat nekik.

via