Érdekesség

Spanyolország minden hónapban 3 szabadnapot kínál a menstruációs fájdalommal küzdő nőknek

Egy nő átlagosan 50 éves koráig menstruál, és minden egyes menstruáció együttesen 6,5 évet tesz ki. Egy tanulmányban a menstruáló emberek 90%-a elárulta, hogy különböző tüneteket tapasztal. A menstruáló emberek 32%-40%-a számolt be arról, hogy a fájdalom olyan erős, hogy már a munkát vagy az iskolát is ki kellett hagynia.

Szeretjük, amikor a hónapnak ezt az időszakát figyelembe veszik, és úgy használják, hogy megkönnyítsék az életünket, és íme, Spanyolország így tesz ennek érdekében.

Spanyolország lesz az első európai ország, amely engedélyezi a menstruációs szabadságot.

A spanyol kormány olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, amely lehetővé teszi a fájdalmas menstruációtól szenvedő nők számára, hogy néhány napos „menstruációs szabadságot” vegyenek ki. A törvénytervezet szerint a nők 3 nap szabadságot kaphatnak, és ez – bizonyos körülmények között – 5 napra is meghosszabbítható.

A 3 napos betegszabadságot orvosi igazolással könnyítik majd meg, de az enyhébb panaszokkal küzdők számára nem biztosítják. Tekintettel arra, hogy a nők több mint fele szenved a fájdalmas menstruációtól, ez az intézkedés sokak számára jelent majd enyhülést. Biztosak vagyunk benne, hogy aki a görcsök miatt ágyhoz kötve, magzati pózban feküdt, forró vizes palackkal és csokoládéval a kezében – ezt is értékelni fogja.

A jelenlét – a munkában való megjelenés anélkül, hogy produktívan dolgoznának – évente átlagosan 9 nap kiesést jelent azok számára, akik menstruációs görcsöktől szenvednek. Egyes vállalatok arról számolnak be, hogy mióta bevezették a „menstruációs szabadság” koncepcióját, a vezetők és a munkavállalók közötti bizalom megnőtt, és a munkavállalók produktívabbnak tűnnek, mint korábban.

A menstruációs szabadság igénybevétele évtizedek óta bevett gyakorlat egyes országokban.

Japánban 1947 óta létezik a „menstruációs szabadság”. A törvény nem kötelezi a vállalatokat arra, hogy fizetett szabadságot vagy extra fizetést biztosítsanak azoknak a nőknek, akik a menstruáció alatt dolgozni akarnak. 1965-ben a munkavállalók 26%-a kért szabadságot. 2017-ben a nőknek mindössze 0,9%-a igényelte.

Dél-Koreában a női alkalmazottak jogosultak menstruációs szabadságra, és többletfizetést biztosítanak számukra, ha nem veszik igénybe a szabadnapot.

Zambiában a nők havonta 1 nap szabadságot vehetnek ki, ezt a politikát „anyák napjaként” is ismerik.

A menstruációs szabadságról szóló törvényjavaslaton túlmenően Spanyolország azon is van, hogy a tömegek számára elérhetőbbé tegye az egészségügyi termékeket. Ezek ingyenesen elérhetőek lesznek az oktatási és szociális központokban, és tovább csökkentik az ezekre a cikkekre kivetett adókat.

Előfordult már, hogy a menstruációd miatt ki kellett venned egy napot a munkából? Mit szólnál, ha a te országodban is jóváhagynák a menstruációs szabadságot? Írd meg nekünk a hozzászólásokban.

via