Emberek Érdekesség

A Miss Franciaország 2024 szépségverseny győztese nyilvános visszatetszéssel szembesül rövid haja miatt

Egy olyan évben, amelyet a Miss Universe-en elért úttörő eredmények jellemeztek, Eve Gilles történelmet írt azzal, hogy a Miss Franciaország 103 éves történetében ő lett az első nő, aki pixie frizurával nyerte meg a versenyt. Nem mindenki volt azonban elégedett ezzel a döntéssel.

A húszéves Eve Gilles, egy matematika szakos egyetemi hallgató nyerte meg az éves szépségversenyt, a címét a zsűri döntése után a 7,5 millió tévénézőt vonzó döntő során nyerte el.

Sajnálatos módon a zsűri döntése jelentős visszhangot váltott ki, Gilles-t kemény kritikával illették „alakjának hiánya, soványsága és rövid haja” miatt.

Azonban, ahogy Gilles magabiztosan kifejezte a színpadon, „a szépség nem korlátozódik a frizurára vagy az alakra, amivel rendelkezünk… vagy nem rendelkezünk”.

20 évesen Gilles nem számított arra, hogy történelmet ír, amikor néhány évvel ezelőtt úgy döntött, hogy levágatja hosszú haját.

A feltörekvő szépségverseny-győztes először a Miss Nord-Pas-de-Calais versenyen való részvétele során foglalkozott hajának átalakításával, amelyet megnyert, mielőtt továbbjutott volna a Miss Franciaország versenyre. „Kihozott belőlem valamit, megváltoztatott, és erősebb nőnek látszom tőle” – fogalmazott Gilles a versenyen. „Ez az, amit meg akarok mutatni.”

Gilles a Miss Franciaország győzelmét követő interjúban arról is beszélt, hogy levágatta a haját: „Először magam miatt vágattam le a hajam. Erős, határozott nőnek látom magam, függetlenül a hajam hosszától”.

Miss Franciaország összpontszáma egyenlő arányban oszlott meg, 50%-ban a közönségszavazatok alapján, a fennmaradó 50%-ot pedig egy hét női zsűritagból álló zsűri határozta meg, így a közönségszavazáson csak a harmadik helyet szerezte meg.

Győzelmét követően a közösségi médiát elárasztották a kritikák, sokan a zsűritagokat „woke”-nak (megj.: a woke ideológia = Újraébredés. Új, Amerikából indult szellemi áramlat.) nevezték. Az egyik felhasználó így fogalmazott: „Elhitetni az emberekkel, hogy Franciaország legszebb nője úgy néz ki, mint egy férfi, woke”. Egy másik így kommentálta: „A Miss Franciaország már nem szépségverseny, hanem egy woke verseny, amely a befogadáson alapul”.

Számos személy azonban gyorsan megvédte őt, és „nevetségesnek” nevezte a „woke” vádakat.

A szépségversenyekre vonatkozó szabványok most valóban változnak, de ez jót tesz, hiszen minden nő kifejezheti magát kortól, frizurától vagy kinézettől függetlenül, és még mindig szépnek érezheti magát. Nemrég egy másik londoni nő teljesen smink nélkül, csak egy mosolyt viselve nyerte meg a versenyt.

via